Ketua Pegawai Eksekutif Zhihu: Anggota berbayar bulanan purata melebihi 10 juta pada bulan Julai

Pada pagi 10 Ogos,Victor Zhou, pengasas, ketua dan CEO platform soal jawab Cina Zhihu, mengeluarkan surat terbukaMengumumkan bahawa keanggotaan berbayar bulanan rata-rata melebihi 10 juta pada bulan Julai, menandakan tonggak baru dalam pengkomersialan syarikat.

Zhou mengatakan bahawa mereka memulakan perniagaan mereka pada 10 Ogos 2010, tepat 12 tahun yang lalu, Zhihu dilancarkan secara rasmi pada Januari 2011. Perniagaan keahlian bermula pada tahun 2018, ketika masih disebut perniagaan keahlian super. Kini dinobatkan sebagai anggota terpilih Garam, dilancarkan pada tahun 2019 dan benar-benar berada di landasan yang betul.

Perubahan terbesar adalah bermula dari pengalaman asal komuniti Soal Jawab, karya berbayar asli pencipta kandungan di Zhihu ditingkatkan menjadi “lajur pemilihan garam”, dan pencipta dimasukkan dalam sistem keahlian. Hasilnya, sebilangan besar “pencipta pemilihan garam” telah muncul, dan potensi kreatif mereka telah dilepaskan melalui penciptaan kandungan berbayar. Kedua-dua pengguna dan platform individu telah memperoleh nilai komersial yang cukup besar.

Perniagaan keahlian Yanxuan berasal dari masyarakat. Walaupun mengalami kerugian pada peringkat awal, secara beransur-ansur mandiri dan dapat menyokong pembinaan masyarakat. Baru-baru ini, ia mula menyumbang kepada dana kreatif untuk “Projek Pengetahuan” yang akan datang. Zhou berkata: “Pada masa kini, ekologi masyarakat berubah. Saya percaya bahawa dari masa ke masa, ekologi akan menjadi lebih makmur dan kuat dalam masa terdekat.”

Lihat juga:Zhihu akan melabur hampir 100 juta yuan untuk insentif penciptaan kandungan

Pada 22 April 2022, Zhihu berjaya kembali ke Hong Kong untuk penyenaraian awam. Zhou kemudian mengumumkan strategi “ekologi pertama” dalam surat terbuka yang lain: “Ekologi yang baik membawa kandungan yang baik, yang bermaksud perniagaan yang baik. Di bawah strategi” ekologi pertama “, Zhihu akan memberi tumpuan kepada empat isu utama: pengalaman pencipta kandungan, Rasa pemerolehan kandungan, suasana masyarakat yang baik, dan laju pertumbuhan komersial yang sesuai dengan pembangunan masyarakat.”

Laporan kewangan syarikat menunjukkan bahawa pada suku pertama 2022, rata-rata pengguna aktif bulanan Zhihu (MAU) adalah 101.6 juta, peningkatan tahun ke tahun sebanyak 19.4%. Pendapatan perniagaan keahlian berbayar adalah 222 juta yuan (AS $32.9 juta), peningkatan tahun ke tahun sebanyak 75.1%.