Ketua Pegawai Kewangan Huawei Meng Wanzhou dibebaskan setelah berurusan dengan DOJ

Meng Wanzhou, ketua pegawai kewangan syarikat gergasi telekomunikasi China, Huawei, dibebaskan dari tahanan rumah di Vancouver pada hari Jumaat dan dibenarkan kembali ke China berikutan perjanjian dengan Jabatan Kehakiman A.S. Dalam beberapa jam, dua orang Kanada yang ditangkap oleh kerajaan China sejurus selepas penangkapan Meng pada Disember 2018 jugaLegaMenandakan berakhirnya ketegangan diplomatik selama tiga tahun di China, Amerika Syarikat dan Kanada mengenai kes tersebut.

Meng ditangkap atas tuduhan penipuan di Vancouver pada 1 Disember 2018 dan telah ditahan di Kanada sejak itu. Pendakwa menuduh Meng menyesatkan HSBC untuk melanggar undang-undang sekatan AS dan menyembunyikan hubungan antara Huawei dan sebuah syarikat Hong Kong bernama Skycom. Pasukan undang-undang Meng menafikan tuduhan itu, menggunakan bahan pernyataan yang digunakan Meng pada hari itu sebagai bukti, dan berpendapat bahawa tidak ada bahaya yang nyata terhadap bank.

Dalam konteks perang dagang AS-China yang tercetus pada Maret 2018, kasus ekstradisi Meng pasti penuh dengan perhitungan politik. Bekas Presiden Amerika Syarikat (AS), Donald Trump berulang kali menyatakan hasratnya untuk menggunakan kes itu sebagai[Tawaran tawar-menawar]Dalam rundingan perdagangan dengan China. Kerajaan China menafsirkan penangkapan itu sebagai sebahagian daripada pergerakan anti-China, memanggilnya“Penganiayaan politik secara terang-terangan tanpa keadilan”.

Pada 17 September, media Kanada “Globe and Mail”LaporanJabatan Kehakiman dan peguam Meng menyambung semula rundingan. Sumber Kanada mengatakan bahawa jika Meng bersetuju untuk mengaku bersalah dan membayar denda yang besar, Amerika Syarikat akan mengetepikan permintaan ekstradisi dan prosiding jenayah terhadapnya.

Menurut aPerisytiharanMeng mengaku tidak bersalah atas tuduhan itu semasa perbicaraan terakhir di New York pada hari Jumaat oleh peguam Amerika Syarikat (AS) Nicole Boeckmann, yang mewakili Daerah Timur New York. Namun, sebagai bagian dari perjanjian itu, dia “bertanggung jawab atas peranan utamanya dalam melaksanakan skema untuk menipu institusi kewangan global”.

DalamUcapanPada hari Jumaat, bercakap tentang pembebasannya yang lama ditunggu-tunggu, Meng mengucapkan terima kasih kepada Kedutaan China di Kanada atas sokongannya yang konsisten. Dia mengucapkan terima kasih kepada pengadilan Kanada atas profesionalisme mereka dan pemerintah Kanada untuk “menegakkan kedaulatan undang-undang”. Meng mengatakan hidupnya “terbalik” dalam tiga tahun terakhir. “Tetapi diberkati oleh musibah,” lanjutnya, “itu benar-benar pengalaman yang tidak ternilai dalam hidup saya”.

Lihat juga:Kes Meng Wanzhou dijelaskan dalam enam minit