Ketua Pegawai Operasi Tencent menarik diri daripada lembaga pengarah SEA

Pada 6 September, syarikat teknologi Singapura Sea Limited mengumumkanKetua Pegawai Operasi Tencent Ren Zhigang meletak jawatan dari lembaga pengarah berkuat kuasa 5 September. Sea menambah bahawa Tencent telah memberikan surat suara yang tidak dapat ditarik balik kepada dewan pengarah untuk semua saham Sea untuk memilih perkara pemegang saham.

Pada petang 4 Januari 2022, Tencent mengeluarkan pengumuman yang menyatakan bahawa ia akan menukar saham Kelas Laut B menjadi saham Kelas A dan mengurangkan pegangannya sebanyak 14,492,751 saham Kelas A syarikat. Akibatnya,Pemegangan saham Tencent di Laut turun dari 21.3% menjadi 18.7%, dan hak suara di Laut juga turun di bawah 10%.

Sea menjalankan tiga perniagaan utama: Shopee, platform e-dagang Asia Tenggara yang terkenal, Garena, platform permainan, dan Seamoney, bahagian kewangan digital. Dalam beberapa tahun kebelakangan ini, kerana pengembangannya yang pesat, ia sering disebut sebagai “Little Tencent of Southeast Asia”.

Model perniagaan kumpulan ini agak serupa dengan Tencent, dan pertumbuhannya tidak dapat dipisahkan dari sokongan Tencent. Pada tahun 2010, tahun selepas syarikat itu ditubuhkan, ia menerima pelaburan dari Tencent. Pada masa penyenaraiannya pada tahun 2017, Tencent memegang 39.5% saham dalam syarikat, menjadikannya pemegang saham terbesar. Tencent juga memberikan hak eksklusif kepada Asia Tenggara untuk pergi ke laut untuk permainan video Multiplayer Online Battle Arena (MOBA), League of Legends. Sejak itu, ia juga telah memperoleh hak pengedaran keutamaan untuk sejumlah permainan Tencent di pasaran Asia, seperti permainan MOBA mudah alih “Glory of the King” dan permainan kart “QQ Speed”.

Pada 16 Ogos, Laut mengeluarkan laporan kewangan suku kedua. Kos meningkat dari tahun lalu, tetapi pertumbuhan pendapatan terhenti. Syarikat itu melaporkan kerugian operasi sebanyak $837 juta untuk suku tersebut, mengalahkan anggaran, berbanding $334 juta tahun lalu dan jauh di atas jangkaan pasaran sebanyak $600 juta. Walau bagaimanapun, Sea melaporkan penurunan nilai muhibah sebanyak $177.3 juta pada suku tersebut, sebahagian besarnya disebabkan oleh perubahan nilai buku muhibah yang berkaitan dengan pemerolehan sebelumnya dan sebahagian besarnya disebabkan oleh penilaian yang lebih rendah disebabkan oleh ketidakpastian pasaran.

Lihat juga:Gergasi e-dagang rentas sempadan Shopee membatalkan beberapa kontrak sebut harga

Panggilan pendapatan suku kedua menunjukkan bahawa jumlah pengguna perniagaan permainan Garena melebihi jangkaan pada suku ini, tetapi kemampuan menjana pendapatan menurun. Pertumbuhan perniagaan e-dagang Shopee menjadi perlahan, dan peningkatan pendapatan tidak seperti yang diharapkan. Sementara itu, perniagaan kewangan digital SeaMoney syarikat berkembang pesat, tetapi pendapatannya masih kecil.