Ketua Saintis CATL Wu Kai: Bateri CTP 3.0 akan dikeluarkan tidak lama lagi

Ketua saintis CATL, Wu Kai berkata demikian pada Persidangan Bateri Kenderaan Elektrik dan Elektrik Dunia 2022 pada KhamisBateri CTP3.0, atau bateri Kirin, akan dikeluarkan tidak lama lagi.

Wu Kai juga menambah bahawa bateri Kirin akan mempunyai kepingan yang disejukkan dengan air di antara dua sel, sehingga pengaliran haba dari dua sel bersebelahan akan dikurangkan, dan tidak akan ada pelarian termal. Bateri baru, yang akan dapat mengekalkan pengecasan pantas voltan tinggi, terutama pengecasan 4C, akan tersedia di pasaran akhir tahun depan. Oleh kerana lembaran yang disejukkan dengan air mempunyai kesan kusyen, teknologi ini dapat meningkatkan kehidupan bateri. Di samping itu, bateri Kirin mengoptimumkan ruang sehingga 13% lebih banyak daripada 4680.

Fungsi yang disebutkan oleh Wu Kai serupa dengan yang disebutnya pada persidangan 2022 China EV 100 pada bulan Mac. Berbanding dengan bateri 4680 Tesla dengan sistem kimia yang sama dan saiz beg yang sama, kapasiti bateri Kirin dapat ditingkatkan sebanyak 13%. Pada persidangan prestasi CATL pada bulan Mei, Ketua Zeng Yanhong mengatakan bahawa Kirin Battery merancang untuk melepaskannya pada suku kedua tahun ini.

Lihat juga:CATL untuk membekalkan bateri silinder untuk kereta elektrik baru BMW

Wu Kai juga mengatakan bahawa bekalan bijih litium global mencukupi, dan kenaikan harga sebahagian besarnya disebabkan oleh spekulasi. Harga litium karbonat yang melambung tinggi tidak baik untuk industri ini, dan dua perkara perlu dilakukan untuk mengubah status quo. Pertama, bekalan litium pada masa ini bergantung terutamanya pada import, dan spekulasi telah menyebabkan kenaikan harga secara tiba-tiba, yang bermaksud pengeluar domestik perlu meningkatkan jumlah yang mereka jalankan. Kedua, perlu mengitar semula dan menggunakan semula litium yang ada di pasaran.