Ketua Xiaopeng menunjukkan robot berkaki empat yang dikembangkan oleh Xiaopeng Robot

19 Ogos,Dia Xiaopeng, Ketua Xiaopeng Motors, menunjukkan robot berkaki empat yang dikembangkan oleh Xiaopeng Robotics, sebahagian daripada ekosistem Xiaopeng, di Weibo seperti Twitter.

Ini dapat dilihat dari video bahawa robot berkaki empat dapat menyesuaikan laju dan menjaga keseimbangan tepat pada waktunya setelah ditendang oleh penguji.

Dia Xiaopeng mengatakan bahawa kemampuan casis robot (terutama dari segi kestabilan dan keselamatan gerakan) adalah asasnya, yang juga merupakan alasan utama mengapa pasukan robot Xiaopeng memilih untuk menghasilkan robot berkaki empat terlebih dahulu.

Dia juga menyatakan kriteria yang berbeza untuk memeriksa robot, seperti kemampuan untuk menghabiskan empat jam di luar rumah, jarak roda yang sesuai untuk berjalan dan berpusing di sekitar rumah, cara melindungi diri anda, kesedaran situasi dan kemampuan untuk bangun semula dengan selamat setelah jatuh. Selain itu, beliau mahu memastikan keselamatan kanak-kanak yang mungkin memegang atau memegang robot ketika ia bergerak.

Bulan lalu, He Xiaopeng menyebutkan bahawa dia melihat robot dapat melakukan manuver dengan baik di lingkungan makmal, termasuk dapat berjalan dengan stabil di jalan kerikil, dan kestabilan gerakan telah bertambah baik. Dia percaya bahawa Xiaopeng mesti mengembangkan perisian, algoritma dan elektronik secara bebas, dan bukannya menggunakan sumber pembangunan terbuka.

Xiaopeng Robot ditubuhkan di Shenzhen pada tahun 2016. Sebagai sebahagian daripada ekosistem Xiaopeng Motors dan bersama-sama menjalankan misi menjadi “penjelajah perjalanan masa depan”, Xiaopeng Robotics kini sedang menjelajahi jalan baru, memperkenalkan teknologi AI ke dalam bidang kawalan gerakan tradisional dan navigasi autonomi, dan mengintegrasikan kejuruteraan automotif dan Sistem pembuatan disatukan ke dalam industri robotik.

Lihat juga:Ketua Pegawai Eksekutif Xiaomi Lei Jun mengeluarkan produk seperti MIX Fold 2, Redmi K50 Speed ​​Edition

Ketika Dia Xiaopeng mengunjungi makmal Xiaopeng Robotics bulan lalu, dia mengatakan bahawa syarikat itu akan membuat versi rasmi robot berkaki empat pada separuh kedua tahun ini, yang akan jauh lebih ringan dan lebih kecil daripada versi beta.