Khabar angin mengatakan Didi mengesahkan bahawa pengecoran bertanggungjawab untuk perniagaan automotif

Kenderaan tenaga baru gergasi teksi China Didi akan dibina oleh pembuat kereta Zedriv, dan kilang syarikat itu di Ganzhou, Jiangxi akan diperbaharui di bawah kontrak baru dengan Didi, kata media tempatanZaman ITDilaporkan pada 19 Ogos.

Kilang itu melabur 8 bilion yuan ($1.17 bilion) dan merancang kapasiti pengeluaran sebanyak 300,000 kenderaan setahun. Sebelumnya, dua kenderaan elektrik mikro dan satu SUV elektrik kecil telah dimasukkan ke dalam produksi, dengan kisaran harga 65.800 yuan hingga 139.800 yuan. Menurut data dari China Passenger Vehicle Association, jumlah penjualan kenderaan tenaga baru Zerev pada tahun 2021 hanya 1.840, sementara penjualan kumulatif dari tiga model yang dijual dalam lima bulan pertama 2022 hanya 1061.

Platform carian maklumat perniagaan Tianyan Check menunjukkan bahawa SINOMACH kini memegang 40% Zedric dan merupakan pemegang saham terbesar.Shenzhen SINOMACH United Investment Co., Ltd. dan SINOMACH Capital masing-masing memegang 27.5% dan 17%.

Berita sebelumnya mengatakan bahawa Didi sedang dalam perbincangan untuk membeli sepertiga Zedriv dengan harga keseluruhan 1 bilion yuan. Namun, SINOMACH menolak khabar angin ini pada 12 Jun dan mengeluarkan pengumuman yang menyatakan: “Syarikat dan Zedriv belum menandatangani perjanjian niat atau perjanjian kerjasama dengan syarikat lain.”

Lihat juga:Pengawal selia China bertindak balas terhadap pertanyaan tinjauan Didi

April lalu,Didi melancarkan rancangan pembinaan kereta sendiri, dengan nama kod “Da Vinci”. Untuk menarik pakar yang diperlukan, Didi menawarkan untuk membayar gaji tahunan 1 juta yuan ditambah pilihan. Pasukan pembuatan kereta di Daerah Shunyi, Beijing merekrut 1,700 pekerja, merangkumi R&D, jurutera algoritma kanan, dll. Gaji pasukan Didi Automobile adalah 40% hingga 50% lebih tinggi daripada purata industri.