Khabar angin mengatakan Xiaomi akan bekerjasama dengan Kumpulan BAIC untuk menghasilkan kereta

MenurutBloombergPada 26 Ogos, kerana kelewatan mendapatkan lesen untuk kereta yang dihasilkan sendiri, Xiaomi sedang merundingkan usaha sama untuk menghasilkan kenderaan elektrik dengan BAIC Group.

Laporan menunjukkan bahawa pada masa ini, kedua-dua pihak sedang mencari cara untuk bekerjasama, termasuk pemerolehan langsung Xiaomi dari kilang kedua Beijing Hyundai, yang mempunyai lesen pengeluaran kereta. Walaupun kilang kedua sudah tua dan pengeluaran kenderaan elektrik memerlukan peningkatan besar, BAIC Blue Garden New Energy, anak syarikat BAIC Group, mungkin bekerjasama dengan Xiaomi untuk menghasilkan kenderaan Xiaomi.

Walau bagaimanapun,BAIC bertindak balas terhadap media ChinaMengatakan bahawa ia belum menerima sesuatu yang konkrit. BAIC BluePark New Energy juga mengatakan bahawa mereka “belum pernah mendengarnya”.

Kumpulan BAIC ditubuhkan pada tahun 1958 dan memiliki syarikat terkenal dan institusi R&D seperti BAIC Automobile, Changhe Automobile, BAIC New Energy, Beijing Hyundai, dan Beijing Benz.

Xiaomi secara rasmi mengumumkan pada 30 Mac tahun lalu bahawa ia akan meletakkan pembuatan kenderaan dalam agenda, dengan pelaburan awal 10 bilion yuan (AS $1.5 bilion). Syarikat itu juga mengatakan ia menjangkakan akan melabur $10 bilion lagi dalam 10 tahun akan datang.

Pada akhir November tahun lalu, Xiaomi mengatakan akan membangun markas perniagaan automobil dan markas penjualan dan R&D di Beijing. Setelah ditubuhkan, syarikat itu akan membina kilang kereta yang boleh menghasilkan 300,000 kereta setahun. Pada masa itu, diumumkan bahawa kilang itu akan dibina dalam dua fasa, fasa pertama dan fasa kedua masing-masing akan mencapai kapasiti pengeluaran tahunan sebanyak 150,000 kenderaan, dan diumumkan bahawa kereta pertama Xiaomi dijangka akan dilancarkan dari barisan pemasangan pada tahun 2024 dan mencapai pengeluaran besar-besaran.

Pada 17 Ogos, Xiaomi Motors didedahkan untuk memuktamadkan dua pembekal bateri utama, iaitu bateri CATL dan BYD’s FinDreams, yang kedua-duanya merupakan pengeluar bateri terkemuka dalam bidang kenderaan tenaga baru.

Lihat juga:Kereta Xiaomi akan menggunakan bateri CATL dan BYD

Dalam ucapan tahunan pengasas Xiaomi Lei Jun pada 11 Ogos, Xiaomi mengeluarkan perengganUjian jalan teknologi memandu sendiriIa telah memasuki fasa ujian, dengan 140 kenderaan ujian dirancang untuk fasa pertama.