Kilang bateri CATL Sichuan ditutup kerana pemadaman elektrik

Baru-baru ini, banyak kawasan di China mengalami suhu tinggi dan panas terik, menyebabkan kekurangan kuasa di Sichuan, Anhui dan tempat-tempat lain. Untuk mengatasi kekurangan kuasa, banyak syarikat kuasa perlu mula menyelaraskan penggunaan kuasa. Perusahaan industri diminta untuk membuat produksi berperingkat, melindungi kehidupan masyarakat, dan mengeluarkan proposal untuk menjimatkan elektrik. 16 Ogos,Berita PembersihanDifahamkan dari orang tempatan yang mengetahui perkara itu bahawa kilang CATL di Yibin, Sichuan ditutup kerana pemadaman elektrik, dan tempoh catuan pemadaman elektrik berlangsung dari 15 Ogos hingga 20 Ogos.

Kilang Sichuan Yibin CATL terletak di Daerah Baru Sanjiang, Kota Yibin, Provinsi Sichuan. Ia adalah salah satu pangkalan pengeluaran bateri litium utama di China. Pada 16 Ogos, pemerintah Yibin mengumumkan rancangan pelaksanaan untuk perusahaan industri untuk menyambut musim panas puncak pada tahun 2022.

“Baru-baru ini, Yibin mengalami pusingan kedua suhu tinggi dan kekeringan tahun ini, dan keadaan penawaran dan permintaan elektrik sangat ketat.” Kerajaan Yibin berkata, Apabila semua sumber dari semua pihak telah habis, untuk memastikan keselamatan grid kuasa wilayah dan terus berusaha sebaik mungkin untuk memastikan populasi bekalan, semua pengguna kuasa industri (termasuk syarikat jaminan utama yang disenaraikan putih) yang disebutkan dalam rancangan penggunaan kuasa yang teratur akan Ia akan ditutup sepenuhnya dari tengah malam pada 15 Ogos hingga tengah malam pada 20 Ogos (kecuali beban jaminan yang diperlukan), dan percutian suhu tinggi akan dilakukan. CATL tidak memberi respons kepada media mengenai pemadaman dan penutupan kilang.

CATL mengumumkan pembinaan kilang bateri litium barunya di Yibin, Sichuan pada tahun 2019. Projek ini dibahagikan kepada enam fasa dengan pelaburan lebih daripada 30 bilion yuan (AS $4.42 bilion). Pelabur projek ini adalah CATL Geely (Sichuan) Power Battery Co., Ltd., anak syarikat milik penuh CATL. Pada bulan Jun 2021, fasa pertama kilang CATL Yibin secara rasmi mula beroperasi. Pada majlis pelancaran projek itu, Pengerusi CATL Zeng Yanhong mengatakan bahawa setelah selesai kilang Yibin, ia akan menjadi pangkalan pengeluaran bateri kuasa terpenting di China Barat Daya. Pada bulan Disember tahun lalu, CATL mengumumkan bahawa ia akan melabur tambahan 24 bilion yuan untuk mengembangkan kilang Yibin dan menyelesaikan fasa ketujuh hingga kesepuluh.

Lihat juga:CATL rancang bina kilang bateri di Hungary

Di samping itu, banyak syarikat tempatan juga terjejas oleh pemadaman elektrik. Syarikat gergasi panel OLED domestik BOE juga mengeluarkan pengumuman pada 16 Ogos bahawa anak syarikat Sichuannya telah menerima pemberitahuan dari jabatan yang berkaitan bahawa untuk memastikan keselamatan grid kuasa di wilayah itu dan terus membekalkan elektrik kepada penduduk, syarikat itu perlu membuat penyesuaian pengeluaran. Hingga kini, BOE mempunyai 4 barisan pengeluaran paparan semikonduktor di Chengdu dan Mianyang, Sichuan.