Kingsoft WPS menafikan memadam fail setempat pengguna

Pada 11 Julai,WPS suite perisian pejabat Kingsoft SoftwareMenjadi sasaran khabar angin dan spekulasi mengenai kejujuran syarikat itu setelah berita bahawa syarikat itu telah menghapus fail pengguna yang disimpan di awan syarikat dan pada peranti tempatan pengguna.

Menurut1 blogger Weibo, WPS nampaknya mempunyai kemampuan untuk menghapus fail dalam talian dan luar talian yang mengandungi kata-kata sensitif. Walaupun bimbang kehilangan fail, sebilangan netizen percaya bahawa tingkah laku ini melanggar privasi peribadi.

Dalam menjawab soalan iniWPS menjawab bahawa pautan dokumen dalam talian yang dipersoalkan baru-baru ini dikongsi oleh pengguna dan disyaki melanggar peraturan platform. Akibatnya, platform melarang orang lain mengakses pautan tersebut. Langkah ini disalahtafsirkan sebagai penghapusan fail tempatan pengguna.

WPS juga mengatakan bahawa sebagai rangkaian perisian pejabat yang dikembangkan dalam 30 tahun terakhir, syarikat itu selalu mengutamakan pengalaman pengguna dan melindungi privasi pengguna. Tuntutan bahawa fail tempatan pengguna telah dipadamkan adalah mengelirukan, dan hak untuk melindungi kepentingan sah melalui saluran undang-undang disimpan oleh syarikat.

WPS adalah perisian pejabat yang dibangunkan oleh Kingsoft yang menyediakan fungsi yang paling biasa digunakan, seperti teks, jadual, persembahan powerpoint, bacaan PDF, dan banyak lagi. Ia mempunyai kelebihan memori yang kurang diperlukan untuk operasi, kelajuan tindak balas yang cepat, fungsi multi-awan, ruang penyimpanan dalam talian percuma dan templat dokumen.

Lihat juga:Kingsoft Office melancarkan platform baru, Ketua Pegawai Eksekutif mengatakan bahawa dia tidak berniat untuk bersaing dengan DingTalk dan WeCom

Perniagaan langganan perkhidmatan pejabat peribadi domestik adalah sumber pendapatan terbesar Kingsoft Software. Pada suku pertama 2022, Kingsoft Software memperoleh pendapatan perniagaan sebanyak 868 juta yuan (AS $129 juta), peningkatan tahun ke tahun sebanyak 12.26%, di mana pendapatan perniagaan langganan perkhidmatan pejabat domestik adalah 426 juta yuan, menyumbang 49%.