Koleksi Digital: Versi Cina NFT dan NFT

Sejak kebankrapan dan pembubaran Terra/Luna, stETH, dan 3AC, jumlah dagangan pasaran NFT global telah menunjukkan trend menurun. Antaranya, jumlah urus niaga OpenSea secara beransur-ansur menurun kepada 15 juta dolar AS sehari pada bulan Jun. Pada masa yang sama, China di seberang lautan memimpin pasaran koleksi digital.

Jumlah transaksi satu hari platform perdagangan iBox melebihi 250 juta dolar AS. Apakah koleksi digital China? Apakah perbezaan antara koleksi digital dan NFT?

(Sumber gambar: papan pemuka Dune SeaLaunch)

Apakah koleksi digital? NFT gaya Cina

Koleksi digital dan NFT itu sendiri adalah turunan seni digital berdasarkan teknologi blockchain, tetapi teknologi, ekologi, dan kaedah pengedarannya mempunyai perbezaan tertentu.

  • Dari perspektif ekologi teknologi, NFT didasarkan pada rantai awam dan terbuka untuk semua orang. Sesiapa sahaja boleh mengambil bahagian, membaca data, menghantar transaksi, dan lain-lain. Ciri teras NFT adalah desentralisasi, dan tidak ada orang atau institusi untuk mengawasinya. Koleksi digital didasarkan pada rantai konsortium China. Banyak blockchain dan rantai pakatan adalah infrastruktur yang dibina oleh kerajaan. Rantaian Perikatan Pengurusan China.
  • Dari perspektif kandungan yang dikeluarkan, NFT tidak perlu menjalani semakan hak cipta, dan koleksi digital Cina mesti menjalani semakan kandungan sebelum mereka boleh dirantai. Kedudukan koleksi digital China sebagai penerbitan digital bermakna ia hanya boleh diedarkan dan dijual selepas penerbitan. Oleh itu, pengedaran NFT agak bebas, tetapi terdapat juga pelanggaran seni seperti NoOkayBear, Rugzuki. Terdapat juga kejadian seperti Yuga Lab yang menuntut artis Ryder Ripps. Koleksi Digital China berharap dapat menyampaikan karya budaya dan kreatif digital yang diperakui, hak cipta digital, dan nilai karya tersebut. Oleh itu, kandungan yang memenuhi syarat pengedaran Koleksi Digital China sering merupakan warisan budaya, seperti pelbagai tempat bersejarah dan tokoh sejarah.
  • Dari segi atribut kewangan, NFT dan koleksi digital adalah derivatif aset digital dan mempunyai atribut kewangan tertentu. Berbanding dengan dunia Barat yang lebih terbuka, China telah menambahkan banyak pengawasan terhadap sifat kewangan koleksi digital. Koleksi digital tidak boleh digunakan sebagai produk kewangan, jadi tidak mungkin untuk menjalankan perniagaan seperti gadai janji. Koleksi digital tidak boleh diperdagangkan secara terbuka di pasaran sekunder, tetapi aset dapat diberikan setelah tempoh penguncian. Oleh itu, pengguna China sering memilih untuk membeli dengan cara terdesentralisasi P2P. Pada masa yang sama, koleksi digital mesti diselesaikan dalam RMB China, dan cryptocurrency tidak dapat digunakan.

Pembangunan koleksi digital

Sejak akhir 2021, syarikat Internet terkemuka China telah memasuki permainan.

Pada tahun 2021, ketika syarikat gergasi Internet seperti Alibaba dan Tencent berturut-turut melancarkan platform koleksi digital “tag” mereka sendiri, koleksi digital mula memasuki mata orang ramai. Menjelang akhir 2021, pasaran Tibet digital domestik akan menunjukkan pertumbuhan yang meletup. Pada masa ini, platform pengumpulan digital domestik telah berkembang dari puluhan menjadi lebih dari 500.

Terdapat lebih daripada 70 platform perdagangan Tibet digital di China, 43 daripadanya berskala kecil. Platform semasa dibahagikan kepada tiga eselon dari segi kualiti, kuantiti, lalu lintas, nilai budaya, dan tahap teknologi blockchain koleksi. Eselon pertama adalah iBox dan Alibaba, Tencent dan Xiaohongshu. Data menunjukkan bahawa pasaran koleksi digital semasa adalah sekitar 18 bilion dolar AS dan dijangka mencapai 82 bilion dolar AS pada tahun 2026.

“IBox” adalah salah satu platform yang paling popular di China. Pada 15 Jun, “avatar Nonoku” iBox yang baru dikeluarkan berharga 499 yuan (74.40 dolar AS), dan harga pasaran sekunder semasa sudah sekitar 26,600 yuan. Kotak buta siri 99 yuan “Yihe Ruiju” kini berharga lebih dari 4.000 yuan di pasaran sekunder, dan harga “Kirin” dengan “SSR” yang jarang berlaku di antara kotak buta tidak lebih rendah daripada pasaran sekunder—— 50,000 yuan. Namun, sesuai dengan populariti, insiden perlindungan hak baru-baru ini mengenai kerugian pelaburan pengguna telah meningkat dengan ketara.

Prospek masa depan

Pasar koleksi digital China secara beransur-ansur memanas dan memasuki bidang penglihatan arus perdana, tetapi sebaliknya, kaedah pengawasan yang kuat juga telah membatasi kelahiran banyak kandungan. Tidak dapat dinafikan bahawa skala pasaran koleksi digital China tidak dapat diabaikan.

Koleksi digital itu sendiri, seperti NFT, adalah sebahagian daripada aset dan sukar dipisahkan dari sifat kewangannya. Cara mengintegrasikan pasaran koleksi digital dengan atribut kewangan adalah arah yang patut dinantikan di masa depan.

Lihat juga:China NFT Weekly: Dating di Meta Universe