Komuniti Uniswap cadang wujudkan Yayasan Uniswap untuk memudahkan komunikasi

Dua anggota masyarakat Uniswap menyerahkanCadangan Tadbir Urus Mewujudkan Yayasan UniswapMisinya adalah untuk menyokong pertumbuhan yang terdesentralisasi dan kemampanan Protokol kepada Program Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu di Aplikasi Angkasa dan ekosistem dan komuniti yang disokongnya.

Yayasan Uniswap akan menjadi syarikat yang berpusat di Delaware yang diasaskan oleh Devin Walsh dan Ken Ng, menurut kertas cadangan yang diterbitkan pada 4 Ogos. Bersama-sama, Walsh akan menjadi pengarah eksekutif dan Wu akan menjadi ketua operasi, mereka akan membentuk pasukan 12 orang. Mereka juga akan menemu ramah ahli lembaga ketiga dalam tiga bulan pertama operasi.

Devin Walsh telah terlibat dalam bidang kriptografi sejak 2016. Dia telah melakukan penyelidikan bebas untuk Inisiatif Mata Wang Digital MIT 2, melakukan penyelidikan identiti terdesentralisasi di uPort (ConsenSys), dan memimpin perjanjian dan modal teroka di CoinFund. Beliau baru-baru ini meletak jawatan sebagai pengarah pejabat makmal Uniswap untuk mencadangkan penubuhan Yayasan Uniswap.

Selama satu setengah tahun terakhir, sebagai kepala Uniswap Grant Project 1, Ken Ng telah melayani ekosistem Uniswap. Dia berkhidmat sebagai COO Slingshot Finance 3 dan pengasas bersama organisasi bukan untungnya, eduDAO, yang membantu mengumpulkan wang untuk pelajar dan guru di Bronx, New York City.

Yayasan Uniswap akan memberikan geran kepada pembangun, penyelidik, penganjur, ahli akademik, penganalisis dan banyak lagi untuk mengembangkan perjanjian dan merancang masa depannya. Ini akan menjadikannya lebih mudah untuk menguruskan protokol dan peti besi masyarakat dan ekosistem yang lebih luas.

Yayasan Uniswap adalah entiti bebas yang misinya adalah untuk meningkatkan penggunaan Uniswap, menghidupkan kembali proses pemerintahan, dan menganjurkan Protokol dan masyarakat. Untuk mencapai matlamat ini, ia akan membina pasukan rampingnya sendiri dan memberikan geran, sokongan, dan/atau bekerjasama dengan beberapa organisasi yang ada dan baru dengan nilai dan misi yang konsisten.

Lihat juga:Uniswap Labs Mendapat Genie Aggregator Pasaran NFT

Untuk membiayai usaha ini, Walsh dan Ng meminta anggaran operasi $14 juta untuk menampung kos tiga tahun untuk seluruh pasukan dan $60 juta untuk anggaran program geran Uniswap yang diperluas untuk menampung kos tiga tahun. Mereka menuntut sejumlah $74 juta, yang akan dibahagikan kepada dua pembayaran, dengan pembayaran pertama $20 juta. Mereka juga meminta 2.5 juta UNI untuk terlibat dalam pemerintahan, terutama melalui mandat.