Kuaishou Live dituduh menjual telefon bimbit Coolpad dan ZTE palsu

Penyiar Kuaishou Ping Rong (Lu Xuan) dilaporkan telah memperdagangkan lebih banyak jenama palsu setelah kontroversi bulan lalu mengenai penjualan telefon pintar Doov palsu.

Pada hari Rabu, Coolpad Group dan ZTE mengeluarkan pengumuman yang memberi amaran bahawa Ping tidak pernah dilesenkan untuk menjual produknya. ZXeLink, yang dimiliki oleh ZTE Corporation, secara khusus menyatakan bahawa walaupun jenama produk “Hand Hubao” wujud di bawah syarikat itu, model “Hand Hubao F6 Pro” yang dijual di streaming langsung Ping adalah produk palsu yang tidak pernah dihasilkan oleh ZXeLink atau mana-mana syarikat francaisnya. Setakat ini, tiada maklum balas terhadap pengumuman Ping.

Bulan lalu, pengasas bersama ZEALER dan blogger TechnologyXiaoXin menunjukkan dalam sebuah video bahawa telefon pintar “Doov 12 Pro” yang dibelinya dari streaming langsung Ping sebenarnya palsu. Maklumat produk yang diperoleh dengan mengesahkan nombor lesen rangkaian yang diberikan di laman web Kementerian Perindustrian dan Teknologi Maklumat tidak sesuai dengan model yang diterimanya.

Blogger juga mengatakan bahawa walaupun model ini diiklankan dengan tetapan 8GB/128GB, produk ini hanya mempunyai RAM 4GB dan storan 64GB. Selain itu, setelah diperiksa dengan teliti, dia mendapati bahawa dari tiga kamera telefon, hanya satu yang benar-benar berfungsi.

Sama ada di laman web rasmi Doov atau di platform e-dagang seperti Taobao dan Tmall, model seperti itu tidak dapat dijumpai. Setelah beberapa penggalian, Xiaoxin mendapati bahawa penampilan produk tersebut sesuai dengan telefon pintar “COOL10 Youth Edition” Coolpad. Dia berspekulasi bahawa telefon itu berasal dari pengeluar yang sama, produk dari pengeluar peralatan asli (OEM) yang sama, dan hanya dipasarkan di bawah label jenama yang berbeza.

Walau bagaimanapun, jurang harga adalah penting. Cool’s “Cool10 Youth Edition” berharga hanya 599 yuan ($94), sementara produk Doov palsu berharga 899 yuan ($141). Harga pasaran model produk Ping yang dituntut (“Doov 12 Pro”) adalah 4,999 yuan ($782). Menjual lebih daripada 10,000 salinan akan menghasilkan keuntungan 3 juta yuan ($469,000) dalam satu siaran.

Menurut laporan media China, dalam tempoh 30 hari, Ping dan suaminya Erlu menjual kira-kira 487,000 telefon bimbit dan pendapatan mereka mencapai 470 juta yuan ($73.5 juta). Pasangan ini mempunyai lebih daripada 70 juta pengikut di Kuaishou.

Berikutan perselisihan itu, Kuaishou menjanjikan pampasan sembilan kali ganda dari harga pembelian kepada pengguna yang terlibat untuk mengelakkan model pengembalian dan pertukaran. Satu pertiga daripadanya akan datang dari platform, dan dua yang lain akan disiarkan secara bebas dan jenama Doov. Pasangan itu juga meminta maaf di saluran mereka kerana iklan yang tidak benar.

Pasangan itu meminta maaf semasa siaran langsung. (Sumber gambar: Weibo)

Pada 1 Jun, Kuaishou selanjutnya mengumumkan bahawa ia akan melaksanakan langkah-langkah yang lebih ketat untuk memerangi produk palsu dan melarang sepenuhnya penjualan dan promosi jenama “telefon pintar palsu” di platform. Jenama dalam senarai termasuk Doov, SUGAR, koobee, dan ZTE.

Lihat juga:Harga saham pesaing ByteDance Kuaishou jatuh, pendapatan siaran langsung jatuh, dan kerugian meningkat

Seorang pegawai ZTE mengatakan di Weibo bahawa syarikat itu telah menghadapi tuduhan palsu di tengah lonjakan produk palsu di platform siaran langsung.