Kuaishou melantik Jin Bing sebagai CFO dan melaporkan kepada CEO Cheng Yixiao

Kuaishou, komuniti kandungan domestik terkemuka,Melantik Jin Bing sebagai ketua pegawai kewangan syarikatIsnin. Kim akan melapor kepada Ketua Pegawai Eksekutif syarikat itu, Cheng Yixiao, berkuat kuasa hari ini. Di samping itu, Chong Yikai telah mengumumkan peletakan jawatannya sebagai ketua pegawai kewangan. Sebaliknya, Chung telah dilantik ke jawatan penasihat kanan di syarikat itu untuk tempoh dua tahun, juga berkuat kuasa hari ini.

Dalam e-mel dalaman, Pengerusi Kuaishou Su Hua dan Ketua Pegawai Eksekutif Cheng Yixiao mengucapkan terima kasih atas perkhidmatan dan sumbangan mereka selama lebih dari 5 tahun. Selain itu, bagi pihak syarikat, mereka menyambut baik Kim dan menekankan kemampuannya yang luas dan pengalaman mendalam dalam bidang seperti pengurusan kewangan, pembiayaan, hubungan pelabur dan penggabungan dan pengambilalihan.

King juga mempunyai pengalaman yang kukuh dan latar belakang kewangan yang pelbagai. Dari Ogos 2010 hingga Mac 2014, King bekerja di bahagian perbankan pelaburan China Citi, dan dari Mac 2014 hingga April 2017, beliau bekerja di Credit Suisse, termasuk sebagai ketua teknologi China untuk perbankan pelaburan dan pasaran modal di rantau Asia Pasifik.

Dari Mei 2017 hingga April 2021, Jin berkhidmat sebagai ketua pegawai kewangan Joyy Inc. Sejak itu,FDari Mei 2021 hingga Januari 2022, Kim berkhidmat sebagai ketua pegawai kewangan Zuo Yebang. Sebelum memulakan kerjaya perbankan pelaburan, beliau bekerja dalam bidang seperti perkhidmatan awam, perundingan dan perbankan korporat.

Lihat juga:Kuaishou menyesuaikan rancangan faedah pekerja untuk mencapai keseimbangan kerja-kehidupan yang lebih baik

King memperoleh ijazah sarjana muda dalam bahasa Inggeris dari Beijing Foreign Studies University, ijazah sarjana dalam urusan antarabangsa Pasifik dari University of California, San Diego, dan MBA dari Wharton School of the University of Pennsylvania.