Kuaishou mengeluarkan video pendek, standard penyelesaian hak cipta muzik langsung

Syarikat video Kuaishou mengadakan persidangan hak cipta muzik di Beijing pada hari Isnin, mengumumkan piawaian penyelesaian hak cipta muziknya untuk video pendek platform dan adegan langsung.

Selagi klip muzik dimainkan dalam video pendek dan adegan langsung Kuaishou, syarikat perlu membayar pemilik hak cipta muzik mengikut piawaian penyelesaian di atas.

Penunjuk teras adalah penggunaan. Semakin banyak lagu yang digunakan oleh pengguna di platform, semakin banyak pengikut dan keuntungan yang mereka dapat.

Seawal tahun lepas, Kuaishou melabur satu bilion yuan untuk menggalakkan pemuzik dan pemilik hak cipta untuk memuat naik karya muzik dan menandatangani kontrak untuk mendapatkan bahagian hak cipta. Menurut peraturan hak cipta terkini, sebagai tambahan kepada pemilik hak cipta yang merakam muzik, Kuaishou perlu membayar komposer dan penulis lirik. Yang terbaik akan layak mendapat bonus tambahan. Sebagai tambahan kepada syarikat muzik, pemuzik bebas juga akan dapat menikmati pendapatan hak cipta, dan pemilik hak cipta yang baik boleh menerima bayaran pendahuluan.

Untuk masa yang lama, isu hak cipta yang berkaitan dengan muzik latar belakang yang dimainkan di ruang siaran langsung dan video pendek tidak diketahui. Pada peringkat awal perkembangan industri video pendek, kebanyakan pemilik hak cipta muzik, termasuk syarikat muzik dan pemuzik bebas, menganggap platform video pendek sebagai saluran untuk mengembangkan pengaruh mereka.

Lihat juga:Kuaidi Hong Kong menghadapi pertikaian hak cipta muzik sebelum disenaraikan

Walau bagaimanapun, dengan peningkatan pesat industri, pemilik hak cipta muzik “muzik latar belakang” akhirnya tidak mendapat faedah yang sewajarnya.

Ketegangan antara pemilik hak cipta muzik dan platform video pendek semakin meningkat. Pada awal tahun ini, Persatuan Hak Cipta Audiovisual China mengeluarkanPemberitahuanIa meminta Kuaishou memadamkan 10,000 video, menghentikan pelanggaran, dan memeriksa hak cipta lagu yang terlibat.

(Kredit Gambar: Pembaikan Pantas)

Sun Yue, naib presiden dan setiausaha agung Persatuan Hak Cipta China, berkata pada persidangan itu bahawa melindungi lesen undang-undang muzik komersial tidak dapat dielakkan untuk industri muzik untuk merangsang semangat kreatif komposer.

Hanya dengan membenarkan pencipta berkualiti tinggi dibayar melalui mekanisme pengedaran yang munasabah pada platform seperti video pendek, pembangunan lestari jangka panjang industri muzik digital dapat dijamin.

Undang-undang hak cipta baru akan berkuatkuasa pada 1 Jun tahun ini. Sebagai tindak balas, Pengarah Muzik Kuaishou Yuan Shuai berkata bahawa Kuaishou memutuskan untuk merekabentuk spesifikasi hak cipta yang lengkap, telus dan adil terlebih dahulu.

Dalam temu bual, Yuan menyebut bahawa muzik merupakan elemen utama dalam menggalakkan pengguna membuat karya inovatif. Pelaburan Kuaishou di kawasan ini tidak mempunyai had atas, dan ia tidak akan memotong apa-apa selain cukai undang-undang.

Selepas 2 hingga 3 bulan, Kuaishou akan melancarkan platform terbuka untuk semua pemilik hak cipta dan pemuzik untuk melihat penggunaan data dan penyelesaian.

Pemilik lagu tinggi boleh mendapatkan beratus-ratus ribu yuan dalam 2 bulan.