Laporan itu mengenal pasti pemimpin teknologi pasaran automotif China pada tahun 2021: Mercedes-Benz, Xiaopeng dan WEY

Laporan baru-baru ini yang menganalisis prestasi syarikat automotif dalam menerapkan teknologi baru untuk kenderaan menyimpulkan bahawa jenama WEY Mercedes-Benz, Xiaopeng dan Great Wall Motors mendahului pasaran China dalam kategori masing-masing.

Penemuan ini dikeluarkan oleh firma penyelidikan pasaran J.DBelajarIni “melihat apa yang difikirkan oleh pemilik kereta baru mengenai 42 teknologi dalam kereta” dan “mengukur keberkesanan setiap jenama kereta dalam membawa teknologi ini ke pasaran”.

Memimpin kategori kenderaan enjin pembakaran dalaman mewah (ICE) adalah Mercedes-Benz, yang baru-baru ini melaporkan pertumbuhan penjualan 5.8 peratus di China pada suku kedua 2021. Pembuat kereta Jerman BMW dan Porsche terikat di tempat kedua, sementara tidak ada syarikat China yang berada di kedudukan lima teratas dalam kategori tersebut.

Di antara kereta ICE pasaran massa, WEY, sub-jenama yang dikendalikan oleh Great Wall Motors (GWM) yang berpusat di Hebei, mendapat markah tertinggi. Dinamakan sempena Pengerusi GWM Wei Jianjun, WEY dilancarkan pada November 2016 bertujuan menyasarkan pasaran crossover dan SUV premium China.

Akhirnya, kategori kenderaan tenaga baru (NEV) pasaran massa berada di bawah J.D. Laporan Power diketuai oleh Xiaopeng, sebuah syarikat Guangzhou yang ditubuhkan pada tahun 2014. Pembuat kereta itu telah mencapai kejayaan besar dalam sejarah pendeknya, menyampaikan hampir 40,000 kenderaan setakat ini pada tahun 2021, peningkatan 388% dari tahun ke tahun. Pemain berprestasi terbaik lain dalam kategori yang semakin kompetitif adalah pembuat kereta elektrik AS Tesla dan Lithium Motors yang berpusat di Beijing.

Penemuan ini dikira berdasarkan tindak balas pengguna daratan China terhadap tinjauan yang dilakukan di 70 bandar utama di China dari Disember 2020 hingga Mei 2021.

Menurut J.D., syarikat automotif yang beroperasi di pasaran China biasanya berhati-hati dalam memperkenalkan ciri teknologi yang paling inovatif dalam industri ini, seperti fungsi butang nombor telefon bimbit dan bantuan pemanduan dinamik.

Lihat juga:Fokus pengembangan luar negara Great Wall Motors beralih dari India ke Brazil

Kajian itu juga mengenal pasti tiga ciri kereta yang paling banyak dikeluhkan oleh pengguna: cermin pandangan belakang berasaskan kamera, ciri tempat letak kenderaan jarak jauh, dan akses ID sentuh. Ciri-ciri ini menerima sekurang-kurangnya 16 aduan bagi setiap 100 jawapan dalam kajian.

Dalam beberapa tahun kebelakangan ini, syarikat teknologi China, termasuk syarikat gergasi Internet, telah melancarkan gelombangBaiduDan pengeluar elektronikXiaomiMelompat ke pasaran NEV domestik yang baru muncul. Pengurus Besar J.D. Power Jeff Cai berkata, “Semakin banyak bidang yang sangat kompetitif, semakin banyak OEM perlu menyelidiki keperluan pengguna dan pengalaman pengguna.”