Laporan keselamatan siber Jerman menolak tuntutan bahawa telefon pintar Xiaomi mempunyai ciri penapisan

Pejabat Keselamatan Maklumat Persekutuan Jerman (BSI) mengeluarkan notis kepada pembuat telefon pintar China Xiaomi pada hari Khamis yang mengesahkan bahawa tidak ada bukti bahawa telefon pintarnya mengandungi ciri yang disebut “penapisan”. MenurutReuters“Akibatnya, firma sekuriti UK tidak dapat mengenal pasti sebarang anomali yang memerlukan siasatan lanjut atau langkah lain,” kata jurucakap itu.

Pada bulan September 2021, Pusat Keselamatan Siber Nasional Lithuania (NCSC) mengeluarkan laporan yang mendesak warganya untuk tidak menggunakan produk Xiaomi. Sebabnya, menurut NCSC, adalah bahawa telefon pintar Xiaomi mempunyai “kemampuan penapisan”   , dapat mengesan kata-kata sensitif yang melanggar dasar “Satu China”.

Laporan itu juga menyebut bahawa setelah siasatan terhadap telefon pintar yang dibuat oleh syarikat China Xiaomi, Huawei dan OnePlus, tiga yang disebut “potensi risiko” ditemukan pada peranti Xiaomi, satu pada telefon pintar Huawei P40 dan kerentanan keselamatan rangkaian lain pada peranti OnePlus.

Jurucakap Xiaomi menanggapi laporan Lithuania pada 22 September tahun lalu, dengan mengatakan: “Xiaomi tidak pernah dan tidak akan menyekat atau menyekat tingkah laku peribadi pengguna, seperti mencari, membuat panggilan, melayari web atau menggunakan perisian komunikasi pihak ketiga.” Syarikat itu juga mengatakan bahawa Xiaomi “tidak akan menapis maklumat komunikasi pengguna” dan “menghormati dan melindungi hak undang-undang semua pengguna,” sambil menambah bahawa telefon pintar Xiaomi mematuhi Peraturan Perlindungan Data Umum EU (GDPR).

Lihat juga:Xiaomi bertindak balas terhadap tuntutan Lithuania bahawa telefonnya terbina dalam——Dari segi keupayaan semakan

Siasatan selama tiga setengah bulan oleh agensi Jerman BSI berikutan laporan Lithuania menyimpulkan bahawa ia tidak menemui bukti bahawa telefon buatan Xiaomi mempunyai ciri penapisan.

Jurucakap Xiaomi menyambut baik penemuan itu dan mengatakan BSI mengesahkan bahawa Xiaomi mematuhi undang-undang privasi dan keselamatan data EU dan nasional.

Pada masa ini, telefon pintar Xiaomi menempati kedudukan terkemuka di pasaran Eropah. Organisasi penyelidikan pasaran Canalys mengatakan bahawa pada suku ketiga 2021, Xiaomi menduduki tempat kedua di pasaran telefon pintar Eropah dan merupakan syarikat telefon pintar China dengan jumlah penjualan terbesar di Eropah. Firma itu menambahkan, “Xiaomi selalu menghargai privasi dan keselamatan pelanggannya dan berkomitmen untuk menjalankan perniagaannya dengan ketelusan dan tanggungjawab. Pengguna, pengawal selia dan pihak berkepentingan lain akan dipersilakan untuk berkomunikasi dengan Xiaomi di masa depan”.