Leapmotor akan melancarkan sedan elektrik tulen bersaiz sederhana C01 pada 28 September

Syarikat kenderaan elektrik China Leapmotor mengumumkanSedan elektrik tulen baru jenama C01 akan dilancarkan pada 28 September. Pra-penjualan telah dibuka, termasuk lima model dengan harga mulai dari 180,000 yuan hingga 270,000 yuan ($26,019 hingga $39,028). Kereta itu dijangka dihantar kepada pelanggan pada suku ketiga tahun ini.

Leapmotor C01 adalah sedan elektrik tulen sederhana dan besar dengan ukuran 5050mm, 1890mm, 1503mm dan jarak roda 2930mm. Ia berada pada tahap yang sama dengan BYD Han dan Xiaopeng P7, tetapi pada harga yang jauh lebih rendah.

Leapmotor C01 menggunakan badan yang diperkemas, pintu tanpa bingkai, pemegang pintu tersembunyi, dan reka bentuk ekor itik tinggi di bahagian belakang. Ini menjadikan pekali seret C01 hanya CD0.226, yang mempunyai kesan yang tinggi dalam mengurangkan rintangan angin dan penggunaan tenaga.

Leapmotor C01 (sumber gambar: Leapmotor)

Di dalam, Leapmotor C01 mempunyai reka bentuk tiga skrin landasan yang sama dengan C11, kanopi panorama bersalut, panel pintu yang dibalut kulit penuh, tempat duduk kulit NAPPA, tempat duduk bos belakang dan atap suede yang besar.

Dari segi kokpit pintarnya, Leapmotor C01 menggunakan cip Qualcomm 8155 untuk mencapai kesan menyokong tiga skrin. Ia juga merupakan kali pertama teknologi pengecaman wajah digunakan. Kereta baru ini dilengkapi dengan sambungan kereta pintar OPPO, yang menyokong interkoneksi dengan telefon bimbit OPPO, dan membolehkan jam tangan OPPO mengawal kenderaan hingga tahap tertentu.

Leapmotor C01 (sumber gambar: Leapmotor)

Dari segi pemanduan pintar, Leapmotor C01 dilengkapi dengan sistem bantuan pemanduan pintar Leapmotor Pilot sebagai standard. Ia mempunyai 28 perkakasan penginderaan berketepatan tinggi dan 23 ciri bantuan pemanduan pintar. Pengguna juga boleh melanggan sistem bantuan navigasi pintar NAP, yang dapat merangkumi semua senario seperti perjalanan bandar harian, pemanduan jarak jauh berkelajuan tinggi, dan tempat letak kereta, dan memberikan bantuan memandu L2.

Dari segi kuasa, Leapmotor C01 tersedia dalam versi motor tunggal dengan kuasa maksimum 200kW dan tork maksimum 360 N · m. Terdapat juga versi dwi-motor dengan kuasa maksimum 400kW dan tork maksimum 720 N · m. Masa pecutan 0 hingga 100 km/j bagi versi dwi-motor adalah pantas sehingga 3.66 saat. Kereta baru ini akan dilengkapi dengan bateri terner yang menggunakan teknologi CTC (bateri dibuang terus ke casis), dan jarak pelayaran di bawah keadaan CLTC masing-masing adalah 500 kilometer, 606 kilometer, 630 kilometer dan 717 kilometer.

Lihat juga:Leapmotor mendapat persetujuan untuk tawaran awam awal Hong Kong

Leapmotor C01 menggunakan teknologi pek bateri tanpa CTC, yang mengurangkan struktur dalaman pek bateri dan menghapuskan modul yang sebelum ini digunakan dalam sel kuasa dengan mengintegrasikan sel bateri terus ke dalam casis kenderaan. Dengan teknologi ini, kenderaan dapat meningkatkan kadar penggunaan ruang sebanyak 14.5%, meningkatkan kekakuan kenderaan sebanyak 25%, dan meningkatkan jarak pelayaran kenderaan.