Leapmotor menghadapi protes pemilik kereta di Chongqing Auto Show

Pemilik kenderaan bermotor leapfrog memegang nota putih dengan teks hitamProtes di gerai rasmi syarikat pada hari Sabtu, hari pertama Pameran Auto Chongqing.

Menurut akhbar yang dipegang tinggi oleh pemilik wanita itu, dia mengadu bahawa kereta Leapmotor miliknya mempunyai skrin hitam pada hari ia diterima dan proses pembaikan mengambil masa selama setengah bulan. Keretanya diganti dengan dua bahagian penting, dan Leapmotor didakwa berjanji untuk mengembalikannya, tetapi kemudian mengambilnya kembali.

“Masalah yang dijelaskan oleh pengguna ini telah diselesaikan. Kami sangat fokus pada pengalaman pengguna dan kualiti penghantaran. Kami secara aktif berkomunikasi dengan pengguna tersebut dan akan memberikan respons yang memuaskan,” kata Leapmotor dalam satu kenyataan.

Pemilik meminta untuk mengembalikan kereta mereka, dan kedai LeapMotor berkomunikasi dan berunding dengannya mengenai rancangan pampasan, menurut orang dalam.

Pada masa ini, model Leapmotor yang dijual terutamanya termasuk T03, S01 dan C11. Leapmotor berada di tahap kritikal untuk mencari IPO Hong Kong. Ia diharapkan menjadi syarikat kereta tenaga baru keempat yang berjaya disenaraikan di Hong Kong setelah Neo, Xiaopeng dan Li Automobile.

Namun, baru-baru ini di platform aduan kualiti kereta domestik, terdapat banyak aduan mengenai kelewatan penghantaran kenderaan oleh Leapmotor.

Sebenarnya, pada awal Mei 2020, tidak lama setelah model S01 LeapMotor dilancarkan, lebih daripada 200 pemilik kereta mengeluarkan surat terbuka terhadap LeapMotor. Surat terbuka itu menyenaraikan beberapa masalah dengan Leapmotor S01, seperti bateri, fungsi OTA dan juga powertrain.

Dengan pertumbuhan penjualan kenderaan tenaga baru yang pesat, penarikan balik, aduan, perlindungan hak dan insiden lain muncul satu demi satu. Menurut data yang dikeluarkan oleh Pentadbiran Negara untuk Peraturan Pasar, China memiliki 59 pernyataan penarikan balik mengenai kenderaan tenaga baru tahun lalu, yang melibatkan 830,000 kenderaan.

Berbanding dengan jenama kenderaan bahan bakar tradisional, aduan, perlindungan hak atau masalah kualiti yang berkaitan dengan jenama kenderaan tenaga baru cenderung menarik perhatian.

Pada Pameran Auto Shanghai 2021, gimik yang dibuat oleh pemilik Tesla untuk memastikan hak penggunanya mendapat perhatian besar. Pada tahun yang sama, di Guangzhou Auto Show, Xiaopeng juga menghadapi kejadian serupa. Syarikat automotif termasuk Lithium Motors, NIO Motors, Geometry Motors yang disokong Geely, dan WM Motors telah mengalami aduan pengguna dan isu perlindungan hak.

Lihat juga:Tesla menarik balik sikap kerasnya terhadap aduan pelanggan di Shanghai Auto Show