Lotus Geely menyelesaikan pembinaan kilang pintar global

15 Julai,Lotus, jenama kereta sukan mewah GeelyMenyelesaikan pembinaan kilang pintar Wuhan. Model pintar elektrik tulen pertamanya, Hyper SUV Eletre, juga berjaya dilancarkan dari barisan pemasangan.

Lotus adalah pengeluar sukan dan perlumbaan yang terkenal di dunia. Geely, yang membeli saham dalam syarikat itu pada 2017, kini memiliki 51 peratus saham Lotus manakala Etika Automotive dari Malaysia memiliki bakinya.

Kilang Pintar Lotus terletak di Zon Pembangunan Ekonomi dan Teknologi Wuhan, meliputi kawasan seluas 1.526 ekar (102 hektar) dengan jumlah pelaburan lebih dari 8 bilion yuan (1.19 bilion dolar AS). Ia adalah kilang pertama di dunia yang menggunakan teknologi kembar digital 3D untuk keseluruhan aliran kerja dari perancangan dan reka bentuk kepada pembuatan kenderaan.

Di samping itu, Lotus Smart Factory telah membina trek pengalaman komposit pelbagai fungsi sepanjang 3 kilometer dengan 16 giliran untuk memudahkan pemeriksaan kereta luar talian, pemanduan pintar, dan pengalaman pelanggan.

Hyper SUV Eletre pintar elektrik tulen, yang dilancarkan dari barisan pemasangan pada 15 Julai, adalah model gaya hidup global pertama dan model SUV pertama dari Lotus. Di masa depan, tiga kereta pintar elektrik tulen, termasuk Eletre, akan dihasilkan di kilang di Wuhan dan dijual di seluruh dunia.

Zhao Haishan, wakil gabenor Provinsi Hubei, dalam ucapannya baru-baru ini mengatakan bahawa penyiapan Lotus Smart Factory dan pelancaran kereta baru pertama yang berjaya menandakan kejayaan dalam pembangunan dan pembuatan kenderaan tenaga baru kelas atas di Hubei. Dari segi pembinaan tenaga baru dan kereta pintar, Provinsi Hubei akan memberikan daya tarikan sepenuhnya kepada syarikat terkemuka dan memberi tumpuan kepada kenderaan tenaga baru untuk mewujudkan rantaian industri dan rantaian bekalan automotif yang lebih tahan, selamat dan boleh dipercayai.

Dalam beberapa tahun kebelakangan ini, Geely terus memperkuat kerjasama dengan Zon Pembangunan Ekonomi dan Teknologi Wuhan dan telah mencapai serangkaian hasil positif. Kawasan ini kini menjadi rumah bagi banyak projek cip standard kenderaan, termasuk Lotus, ECARX, dan SiEngine Technology.

Lihat juga:Jenama kereta sukan Geely Lotus merancang untuk IPO

Teknologi Xingji yang ditubuhkan oleh Pengerusi Geely Li Jiaxiang juga menetap di taman tersebut. Syarikat ini komited untuk penyelidikan dan pengembangan telefon pintar kelas atas, produk teknologi XR, peranti boleh pakai pintar, dll.