Lu Zhaoye, mantan ketua Luckin Coffee, memasuki pasar hidangan pasang siap

Planet teknologiLaporan muncul pada hari Jumaat bahawa teknologi A-bit, yang diciptakan oleh mantan ketua Luckin Coffee Charles Lew, sedang mengusahakan projek hidangan pasang siap baru yang disebut A-bit Workshop. Bengkel a-bit adalah projek berkaitan katering kedua yang diikuti oleh Lu setelah dia meninggalkan Luckin. Sebelum itu, beliau mengasaskan jenama Qu Xiao Mian.

Menurut pengenalan rasminya, A Gigitan membeli bahan mentah langsung dari tempat asal, memprosesnya menjadi hidangan separuh siap, membekukan atau menyejukkan, dan mengangkutnya ke terminal runcit melalui rantai sejuk. Apabila dibeli, mereka boleh dimasak dengan mudah dan menjadi hidangan yang lazat. Sayur-sayuran yang dimasak telah memendekkan masa dan keperluan untuk peralatan dapur, dan seterusnya menurunkan ambang untuk industri katering.

Menurut data dari Everbright Securities, industri sayur-sayuran pasang siap telah berkembang pada kadar pertumbuhan tahunan kompaun sebanyak 26% sejak 2019. Menjelang 2025, skala industri sayur-sayuran pasang siap akan melebihi 1 trilion yuan (AS $156.69 bilion).

Di sebalik kenaikan hidangan pasang siap adalah keinginan untuk kecekapan dalam industri restoran dan peningkatan permintaan dari pengguna yang nampaknya semakin sibuk dan malas. Data dari Freshippo menunjukkan bahawa 54% pengguna pasca-95 sering membeli bahan untuk memasak sendiri, dan hidangan separuh siap adalah salah satu produk kegemaran mereka.   Mereka membeli dua kali lebih banyak daripada pengguna yang dilahirkan selepas tahun 1965.

Kelebihan terbesar bengkel A Bite adalah modal. Tianyan Check menunjukkan bahawa terdapat tiga syarikat yang berkaitan dengan bengkel A Bite. Wakil sahnya adalah Yang Zhuo, Zhou Bin, dan Li Jun. Mereka semua veteran yang mengikuti Lu Yi sejak menyewa kereta di China, dengan modal berdaftar 5 juta yuan (US $783,429). Ketiga-tiga syarikat ini dimiliki 100% oleh Abit Technology.

Lihat juga:Qu Xiaomian, yang diasaskan oleh mantan ketua Luckin Coffee, berkembang perlahan tetapi mencari pembiayaan

Menurut pengenalan rasmi A Bitter Works, salah satu kelebihannya adalah murah-harga bahan pra-masak hampir dengan bahan mentah yang dibeli secara langsung di pasar raya, dan harga hidangan pra-masak adalah 50% -60% dari restoran. Pada masa ini, Bengkel A-bit berhasrat untuk mengembangkan pasaran dengan cepat melalui francais, dengan pelaburan 30,000 yuan (4700.57 dolar AS) dan kedai 8 meter persegi. Untuk menandatangani kontrak, francaisi perlu membayar deposit niat 10,000 yuan ($1,567).