Luckin Coffee menafikan membuka cawangan di Thailand

Beberapa netizen baru-baru ini menyiarkan beberapa gambar yang membayangkan bahawa rangkaian minuman China, Luckin Coffee telah membuka cawangan di Thailand. Sebagai tindak balas,Luckin Coffee mengeluarkan kenyataan pada 9 Ogos, menjelaskan bahawa laporan tersebut tidak benar. Mengenai kedai palsu yang dilihat dalam gambar, Luckin Coffee mengatakan bahawa mereka menggunakan logo dan nama yang serupa, yang menyebabkan kerosakan serius pada jenama Luckin Coffee. Untuk tujuan ini, jabatan-jabatan yang berkaitan dengan Luckin Coffee telah mengambil langkah-langkah undang-undang untuk melindungi hak mereka.

Ini bukan kali pertama Luckin Coffee harus menghilangkan khabar angin mengenai sebuah kedai copycat di Thailand. Pada bulan Januari tahun ini, Luckin Coffee menyiarkan video di platform media sosial yang menyatakan bahawa beberapa pengguna dalam talian melaporkan menemui sebuah kedai Luckin Coffee di Thailand. Kedai ini menyalin reka bentuk Luckin, termasuk hiasan di kedai, reka bentuk logo, cawan kopi dan beg tangan, kecuali gambar rusa dalam logonya dibalik.

Foto kedai copycat (sumber gambar: Luckin Coffee)

Luckin belum membuka kedai di Thailand, tetapi pelancaran produk baru baru-baru ini dan penambahan kedai baru yang berterusan memang menarik perhatian pasaran.

Pada malam 8 Ogos, Luckin Coffee mengumumkan laporan kewangannya untuk suku kedua 2022. Mendapat keuntungan dari pelancaran produk letupan berturut-turut, pengembangan kedai yang pesat, dan peningkatan jumlah pelanggan transaksi yang stabil, Luckin Coffee melaporkan jumlah pendapatan bersih sebanyak 3.298.7 bilion yuan (AS $488.2 juta) untuk suku tersebut, peningkatan tahun ke tahun sebanyak 72.4%.

Lihat juga:Pendapatan bersih Luckin Coffee pada suku kedua meningkat 72% tahun ke tahun

Sehingga Q2, Luckin Coffee mempunyai 7,195 kedai, termasuk 4,968 kedai yang dikendalikan sendiri dan 2,227 kedai bersama. Pada suku ketiga, 615 kedai baru ditambahkan-prestasi yang tidak biasa memandangkan kesan berulang wabak pneumonia mahkota baru di China dalam beberapa bulan terakhir.

Walaupun menghadapi persekitaran yang kompleks dan mencabar, Luckin masih memanfaatkan jenama, pengembangan produk dan susun atur kedai. Didorong oleh tiga tonggak orang, produk dan tanah, Luckin terus menunjukkan momentum yang kuat dan telah menjadi jenama kopi pilihan bagi semakin banyak pengguna muda China. Sehingga suku kedua 2022, jumlah pelanggan bulanan purata Luckin telah meningkat kepada kira-kira 20.7 juta.