Manu Kumar Jain, Pengarah Urusan Xiaomi India, Meninggalkan

Manu Kumar Jain, seorang pekerja kanan Xiaomi India, sedang bersiap untuk meninggalkan cawangan India gergasi teknologi China untuk menguruskan operasi Amerika Utara, kata media ChinaSaluranMelaporkan pada hari Selasa.

Jain, yang memiliki MBA dari Institut Pengurusan India, mengasaskan syarikat e-dagang tempatan Jabong sebagai pengarah urusan Xiaomi India sebelum bergabung dengan Xiaomi pada tahun 2014. Kerana prestasinya yang luar biasa, dia dinaikkan pangkat menjadi naib presiden global Xiaomi pada tahun 2017.

Perubahan kedudukan Jain menimbulkan spekulasi besar di seluruh industri. Pada hari Selasa, pasukan perhubungan awam Xiaomi menanggapi laporan Passage, dengan mengatakan bahawa Jain masih memegang jawatan sebagai naib presiden global. “Sekiranya ada perubahan personel, kami akan menghantar komen,” kata Xiaomi.

Pada akhir tahun 2021, Xiaomi melakukan pembaharuan besar jabatan perniagaan antarabangsa. Untuk menghubungkan pelbagai wilayah dan saluran dengan lebih berkesan, firma itu menubuhkan jabatan jualan antarabangsa. Langkah ini melibatkan integrasi kawasan jualan luar negara yang pada asalnya diuruskan secara berasingan, menggabungkan jabatan jualan e-dagang antarabangsa, jabatan operasi dan pembangunan perniagaan, dan jabatan operasi serantau India. Xiang Zheng, naib presiden jabatan antarabangsa Xiaomi, bertanggungjawab terhadap jabatan baru itu dan melaporkan kepada Lu William, presiden jabatan antarabangsa syarikat itu.

Pada tahun 2014, Xiaomi melihat ke India sebagai destinasi pertama untuk pengembangan luar negara. Menjelang 2017, Xiaomi, yang memasuki India hanya tiga tahun yang lalu, telah menjadi jenama telefon pintar No.1 di negara ini-kedudukan utama yang kekal hingga hari ini. Kini, India bukan sahaja mewakili titik permulaan usaha pengantarabangsaan Xiaomi, tetapi juga pasaran luar negara terbesarnya.

Tetapi pada masa yang sama, pasaran India semakin mencabar Xiaomi. Pihak berkuasa India telah melarang ratusan aplikasi mudah alih China sejak tahun 2020. Di samping itu, penghantaran Xiaomi di India telah meningkat dalam dua tahun terakhir, dan syarikat itu perlu segera mencari titik pertumbuhan baru. Di samping itu, pada 5 Januari 2022, Kementerian Kewangan India menyatakan bahawa pihaknya telah mengeluarkan tiga notis alasan kepada Xiaomi Technology India untuk mendapatkan kembali 6.53 bilion rupee ($88 juta) dalam bentuk cukai dari syarikat itu.

Lihat juga:Kementerian Kewangan India menuntut pemulihan cukai AS $88 juta dari Xiaomi

Integrasi perniagaan makro, ditambah dengan perubahan dalam persekitaran luaran, menjadikan perniagaan antarabangsa Xiaomi secara beransur-ansur mengurangkan pergantungannya pada pasaran India. Dilaporkan bahawa Xiaomi sedang berusaha untuk memperbaiki pasukan India, dan penyesuaian kedudukan Jahn adalah langkah pertama.

Mengenai siapa yang akan menggantikan Manu setelah pemergiannya, Xiaomi dilaporkan sedang mempertimbangkan Jaskaran Singh Kapani, CMO Xiaomi India. Sebelum bergabung dengan Xiaomi, Kapany menghabiskan hampir enam tahun sebagai pengarah pemasaran di Paytm, meningkatkan pangkalan penggunanya menjadi lebih dari 350 juta.