Martin Parr mengenai kamera telefon pintar yang mengubah fotografi

“Saya rasa kita telah memasuki wilayah baru,” tegas jurugambar Britain yang terkenal;Martin Parr  Bercakap mengenai perubahan menyeluruh dalam industrinya yang kini dibawa oleh kamera telefon pintar di mana-mana.

Dengan peningkatan kualiti gambar baru-baru ini, akses segera pencipta kandungan kepada berjuta-juta penonton berpotensi melalui media sosial, dan pergeseran hubungan artis-tema, fotografi di era digital hampir tidak dapat dikenali oleh veteran industri.

Parr merebut peluang yang ditawarkan oleh telefon pintar, walaupun tidak tanpa tempahan. “Sebilangan besar gambar di Internet adalah sampah, dan anda harus mengingatnya,” katanya sambil melanjutkan, “Ngomong-ngomong, kebanyakan gambar yang saya ambil adalah sampah. Kerana anda harus mengambil gambar yang buruk untuk mendapatkan gambar yang baik”.

Tahun ini, Mr. Parr berada di  Vision + Mobile PhotoAwards 2021Dianjurkan oleh syarikat teknologi China dan pembuat telefon pintar Vivo dengan kerjasama National Geographic. Pertandingan itu kini menerima penyerahan daripada orang ramai dalam beberapa siri kategori sebelum tarikh tutup permohonan pada 30 September ini. Finalis akan dipilih pada 31 Oktober.

Peraduan ini memberi peluang untuk menguji had fotografi sebagai usaha seni melalui kamera telefon bimbit yang kelihatan rendah hati. Walau bagaimanapun, kamera telefon pintar hari ini menjadi semakin tidak jelas.

Kamera yang disepadukan dalam telefon bimbit setiap hari kini mampu merakam imej berkualiti tinggi yang tidak boleh diabaikan lagi oleh jurugambar profesional. BBC memetik pakar fotografi New Zealand Tom Ang sebagai berkata pada bulan April, “Kamera telefon pintar hari ini lebih baik daripada kamera yang saya beli 20 tahun yang lalu dengan harga $7,077.”

Ditubuhkan pada 2009 dan beribu pejabat di wilayah selatan China, Guangdong, Vivo menjadi antara peneraju global yang memacu inovasi dalam teknologi kamera telefon pintar. Pada 10 September,  Syarikat itu secara rasmi melancarkan siri X70& nbsp untuk telefon pintar utama fotografi profesional; , model yang merangkumi empat kamera belakang dan kamera selfie depan 32 megapiksel.

Perkembangan teknologi seperti ini mengubah apa yang dimaksudkan sebagai jurugambar profesional sambil mengubah harapan dan tabiat pengguna.

“Semuanya sangat sederhana,” kata Parr. “Tiga puluh atau empat puluh tahun yang lalu, anda harus benar-benar belajar bagaimana membuat pendedahan yang betul, mengeluarkan fotometer dan menetapkannya untuk semua yang betul. Itu akan menahan anda. Jadi, satu-satunya perkara yang akan menahan anda sekarang adalah-adakah kandungan foto anda menarik? Adakah ia mempunyai keperibadian? Adakah ia mempunyai penglihatan”?

Parr baru-baru ini mengambil gambar di Bristol, England, untuk mempromosikan Vivo’s VISION Mobile + PhotoAwards 2021. (Gambar: Vivo)

Martin Parr, yang dilahirkan pada tahun 1952, adalah jurugambar dokumentari dan jurnalis foto Britain. Karyanya telah dipamerkan di pelbagai institusi terkenal di dunia, termasuk Tate, Art Institute of Chicago dan Galeri Potret Nasional di London, selain menerbitkan sekitar 40 buku fotografi peribadi. Gayanya terkenal dengan pemerhatian intim terhadap kehidupan seharian, pemandangan jalanan dan manifestasi visual kekayaan dan kelas sosial dalam pelbagai konteks global.

Sebilangan besar karya Parr dipenuhi dengan rasa humor yang halus, menyusun tema yang kelihatan biasa dengan cara yang tidak dijangka atau dengan sengaja disandingkan dengan objek lain, sering dengan cara yang mengungkapkan kerumitan dan kontradiksi kehidupan moden.

Revolusi telefon pintar bukanlah kali pertama jurugambar Britain harus memerangi gangguan teknologi di kawasan kerjanya.

Ketika Parr memulakan kariernya, orang-orang suci menegaskan bahawa untuk dilihat sebagai jurugambar yang serius, kerja hitam putih sebenarnya merupakan suatu keharusan, walaupun gambar warna telah ada selama beberapa dekad. “Warna dianggap sebagai bidang gambar, filem atau fotografi komersial,” kenangnya. Namun, sepanjang tahun 1970-an dan 1980-an, dunia seni secara beransur-ansur melihat jurugambar beralih dari media hitam-putih tradisional ke pencitraan warna.

Parr telah merangkul perubahan teknologi dan budaya dalam industri ini. Ditanya adakah dia akan kembali ke era hitam putih, dia berkata: ”Jawapan asasnya adalah tidak. Anda tahu, saya suka warna, kerana warna, pemandangan, pakaian dan semua perkara mengenainya memainkan peranan penting. Sekiranya anda seorang jurugambar dokumentari dan anda cuba menunjukkan kehidupan kontemporari anda, saya rasa anda perlu mendapatkan lapisan maklumat tambahan dengan gambar berwarna. “

Penggunaan telefon pintar di pasaran massa global juga memberi kesan yang mendalam terhadap pengeluaran dan penggunaan fotografi profesional.

Platform media sosial, terutama Instagram berasaskan gambar, menyediakan saluran untuk pencipta kandungan di mana mereka dapat menjangkau khalayak berpotensi besar, membolehkan jurugambar amatur mendapat perhatian dan mengumpulkan pengikut.

Setelah beberapa keraguan awal, Mr. Parr menerima peralihan penggunaan fotografi ke dunia digital. Tentang Dia  Laman InstagramKini mempunyai lebih daripada 500,000 pengikut, dia secara berkala berkongsi gambar yang dirancang selama lebih dari 50 tahun kerjayanya.

Sebelum media sosial, dia ingat, “satu-satunya cara anda dapat melihat karya anda adalah dengan pergi ke galeri atau penerbit dan berbaris dengan orang lain, tetapi sekarang anda dapat mengawal karya anda”. Hasilnya, Parr percaya, adalah “penonton yang semakin meningkat untuk fotografi serius.”

Peraduan Fotografi Telefon Pintar 2021 yang dikemukakan kepada vivo baru-baru ini. (Foto: vivo/Vision Mobile + PhotoAwards 2021)

Satu produk sampingan yang tidak dijangka dan sering ditertawakan dari revolusi telefon pintar adalah amalan biasa mengambil gambar diri anda (lihat “Budaya selfie“). Mr Parr sangat berminat dengan fenomena ini dan berusaha menangkap amalan sosial ini melalui lensanya sendiri, bahkan  Terbitkan buku mengenai perkara ini& nbsp pada tahun 2019; .

Di samping itu, populariti telefon pintar di seluruh dunia mempunyai beberapa kesan negatif terhadap industri fotografi itu sendiri. Secara khusus, konsep jurnalisme foto sedang menjalani pemeriksaan semula yang menyeluruh, kerana warga biasa semakin memberikan media dengan gambar peristiwa berita terkini dan bukannya profesional terlatih. “Dalam arti tertentu,” kata Mr. Parr, “anda boleh mengatakan bahawa peranan jurnalis foto ditakdirkan kerana akan selalu ada orang yang mengambil gambar di sana”.

Lihat juga:Vivo mengeluarkan perincian cip pengimejan V1 yang direka sendiri

Namun, bagi jurugambar jalanan, telefon pintar menawarkan kelebihan utama. Pada masa lalu, kamera profesional yang besar yang menampilkan lensa telefoto biasanya mempunyai kesan sampingan yang tidak menyenangkan yang menakutkan sesiapa sahaja yang cuba ditangkap oleh jurugambar. Sekarang, hubungan jurugambar-subjek telah dibina semula.

“Perkara hebat mengenai telefon pintar ini ialah anda tidak merasa seperti ancaman,” kata Parr. “Mereka secara semula jadi tidak mengancam kerana semua orang memilikinya”.

Walaupun terdapat banyak cabaran dan kesan buruk terhadap industri yang disebabkan oleh perubahan teknologi baru-baru ini, mungkin itulah sebabnya dia merangkul telefon pintar. Fotografi, yang disebut oleh Mr. Parr sebagai “bentuk seni demokratik yang hebat,” menghadapi lebih sedikit halangan daripada sebelumnya untuk mendokumentasikan pengalaman manusia.