Meituan akan didenda AS $1 bilion kerana disyaki memonopoli pasaran

Pengawal selia antimonopoli China mendenda Meituan, platform katering dalam talian terbesar di China, sekitar $1 bilion kerana disyaki amalan monopoli, Wall Street Journal melaporkan pada hari Jumaat, memetik orang yang mengetahui perkara itu.

Denda boleh diumumkan dalam beberapa minggu ke depan, kata sumber itu. Meituan akan diminta untuk meningkatkan operasi dan mengakhiri amalan khusus yang dikenali sebagai “pilih satu”, di mana syarikat menggunakan kedudukan dominannya untuk menggunakan cara yang tidak wajar untuk menyekat transaksi biasa pedagang dengan pesaing Meituan Ele.Me.

Sebagai tindak balas kepada berita ini, Meituan menyatakan bahawa ia pasti akan bekerjasama sepenuhnya dengan siasatan dan berjanji untuk mematuhi undang-undang antimonopoli China. Syarikat itu melaporkan pendapatan bersamaan dengan $17.8 bilion pada tahun 2020.

Sejak tahun lalu, banyak perniagaan telah mengadu bahawa kadar komisen yang dikenakan oleh Meituan terlalu tinggi, memaksa mereka untuk “memilih satu platform daripada yang lain.” Pendapatan komisen Meituan pada tahun 2020 adalah 58.6 bilion yuan, yang telah mencapai 1.8 kali ganda dari jumlah hasil cukai industri katering China pada tahun 2018, dan disebut “cukai Meituan.”

Pada 26 April tahun ini, Pentadbiran Negara untuk Peraturan Pasar mengajukan penyelidikan atas dugaan pengabaian tugas Meituan.

Lihat juga:Selepas Alibaba, China melancarkan siasatan antimonopoli terhadap Meituan, memperluas penindasan teknologi besarnya

Ditubuhkan di Beijing pada 2011, Meituan adalah platform e-dagang terkemuka di China yang menawarkan pelbagai perkhidmatan. Ia memiliki aplikasi popular seperti platform ulasan Dianping dan aplikasi penghantaran makanan Meituan Waimai. Perkhidmatannya merangkumi lebih dari 200 kategori seperti katering, penghantaran makanan, peruncitan makanan segar, menaiki basikal, basikal bersama, hiburan, dll., Meliputi 2,800 daerah dan bandar di seluruh negara.