Meituan membayar jaminan sosial untuk penghantar makanan sesuai dengan kehendak pemerintah China, dan harga sahamnya merosot

Pentadbiran Negeri untuk Peraturan Pasar China dan tujuh jabatan kerajaan yang lain bersama-sama mengeluarkan “Pendapat Pedoman Melaksanakan Tanggungjawab Platform Katering Dalam Talian dan Melindungi Hak dan Kepentingan Kakitangan Penghantaran Makanan dengan Berkesan” (selanjutnya disebut sebagai “Pendapat”) pada 26 Julai, yang penting untuk melindungi hak dan kepentingan kakitangan penghantaran makanan. Hak dan kepentingan mengemukakan keperluan yang komprehensif.

Terpengaruh dengan dasar tersebut, harga saham platform perkhidmatan kehidupan domestik Meituan menjunam 13.76% pada hari itu, dan nilai pasarannya menyusut hampir 200 bilion yuan (AS $30.77 bilion)-penurunan terbesar sejak penyenaraiannya.

Pergolakan itu berpunca dari perbualan pada separuh pertama tahun ini. Pada bulan April, Wang Lin, timbalan pengarah Biro Sumber Manusia dan Keselamatan Sosial Perbandaran Beijing, mengalami pekerjaan sebagai penghantar makanan dalam program TV. Setelah 12 jam bekerja keras, pegawai itu mengatakan hanya 41 yuan ($6,31) yang diperoleh setelah menyelesaikan lima pesanan penghantaran sehari. Selepas program itu disiarkan, ia dengan cepat menarik perhatian orang ramai.

Selepas itu, pemeriksaan disiplin yang dianjurkan oleh pemerintah mengadakan dialog dengan pegawai Meituan. Kandungan dialog tersebut melibatkan hubungan buruh dan keselamatan sosial kakitangan penghantaran makanan. Dialog ini menyebabkan sensasi lebih lanjut di seluruh masyarakat.

Semasa dialog, seorang wakil Meituan berkata: “Pada masa ini, jumlah penunggang penghantaran makanan berdaftar di platform hampir 10 juta. Mereka adalah penyumberan luar, bukan pekerja Meituan. Oleh itu, insurans komersial hanya boleh dibayar 3 yuan ($0.46) sehari untuk setiap penunggang penghantaran makanan. Bayaran akan ditolak daripada komisen penunggang. Kandungan khusus insurans komersial mereka termasuk 600,000 yuan untuk insurans kematian dan kecacatan dan 50,000 yuan untuk perbelanjaan perubatan. Kita tidak boleh bertanggungjawab secara langsung kepada penunggang di tempat kerja dan ini mungkin menambah beban kita. “

Sederhananya, walaupun penunggang itu mendaftar di platform Meituan, dia hanya membuat akaun penunggang. Hampir 10 juta penunggang penghantaran makanan sebenarnya menandatangani kontrak buruh dengan pihak ketiga, dan mereka mempunyai hubungan penyumberan luar dengan Meituan. Dengan kata lain, Meituan tidak perlu bertanggungjawab secara langsung atas apa yang salah dengan penunggang.

“Pendapat” yang dikeluarkan oleh pemerintah kali ini dengan jelas menunjukkan bahawa platform dan syarikat koperasi pihak ketiga harus memberikan insurans sosial untuk penunggang penghantaran makanan yang telah menandatangani kontrak dengan platform tersebut. Penunggang yang mempunyai hubungan penyumberan luar dengan platform juga harus mempunyai insurans sosial yang dibeli oleh platform. Akhirnya, menurut peraturan nasional, platform ini harus mempunyai projek perintis untuk perlindungan kecederaan pekerjaan untuk pekerja yang tidak berdaftar.

Lihat juga:Modal usaha Meituan Yilong-Z melabur dalam QCraft, sebuah syarikat permulaan memandu autonomi China

Perlu diingat bahawa syarikat mempunyai tanggungjawab untuk membayar insurans sosial untuk penunggang penghantaran makanan, sama ada pengambilan pekerja atau penyumberan luar.

Media perniagaan melaporkan bahawa kerana dasar keselamatan sosial yang disemak semula, Meituan harus membayar sekurang-kurangnya 32% daripada kos buruh tambahan. Menurut laporan kewangan yang dikeluarkan oleh Meituan, keseluruhan kos penyumberan luar buruh untuk perniagaan penghantaran katering dan bukan katering platform pada tahun 2020 adalah 54.3 bilion yuan. Berdasarkan angka ini, Meituan menganggarkan bahawa ia akan membayar kos buruh tambahan sekitar 17 bilion yuan.

Pada tahun 2020, pendapatan tahunan Meituan adalah 114.8 bilion yuan. Tahun ini, perniagaan penghantaran makanannya menyumbang lebih dari 50% daripada jumlah pendapatan, tetapi keuntungan bersihnya hanya 4.7 bilion yuan. Ini menunjukkan bahawa keuntungan satu tahun Meituan bahkan tidak mencukupi untuk menyokong pembayaran jaminan sosial semua penunggang penghantaran makanan.

Setelah polisi dilaksanakan, Meituan diminta untuk membayar jaminan sosial untuk pengendara penghantaran makanannya. Jelas akan menjadi sangat sukar bagi syarikat untuk menanggung kos tambahan ini dengan model operasi semasa. Sama ada kenaikan komisen, kenaikan yuran penghantaran, atau kenaikan harga makanan langsung, pengguna akhirnya akan menanggung beban.