Microsoft dan Xiaopeng Motors bekerjasama untuk melengkapkan kereta dengan bantuan pemandu “vokal”

Pada hari Jumaat, Microsoft secara rasmi mengumumkan bahawa syarikat kereta elektrik China, yang disokong oleh rangkaian neural mendalam TTS (teks ke suara) berdasarkan Microsoft AzureXiaopeng Motors berjaya meningkatkan fungsi bantuan pemandu, meningkatkan lagi tahap teknikal ciri-ciri tersebut dalam kereta pintar.

Pada masa ini, pengguna China yang membeli Xiaopeng P7 dapat menaik taraf ke perkhidmatan bantuan pemanduan pintar baru “XPilot” yang setanding dengan suara manusia melalui teknologi OTA (udara). Xiaopeng Motors juga merancang untuk memperkenalkan peningkatan teknologi ini ke model lain melalui OTA.

Dengan hasil penyelidikan Microsoft dalam bidang pertuturan, bahasa semula jadi, dan terjemahan mesin sejak beberapa tahun kebelakangan ini, kelancaran, kualiti, kesetiaan, dan kemudahan penggunaan teknologi bantuan pemanduan telah meningkat dengan ketara. Inovasi ini berjaya membantu syarikat seperti Xiaopeng Motors dan membawa pengalaman pengguna yang lebih kaya dan menarik kepada pelanggan mereka.

Dalam kerjasama antara Microsoft dan Xiaopeng Motors selama beberapa bulan, kedua-dua syarikat telah bekerjasama untuk mengatasi tiga cabaran teknikal utama yang dihadapi oleh penerapan teknologi sintesis pertuturan.

Pertama sekali, untuk menyelesaikan masalah ketidakstabilan rangkaian semasa memandu dan memastikan operasi fungsi suara berkualiti tinggi yang berterusan, Xiaopeng Motors telah membina seni bina cache pelbagai peringkat, yang dapat menyimpan fail suara berkualiti tinggi terlebih dahulu untuk meminimumkan ketergantungan fungsi pada sambungan rangkaian..

Kedua, untuk memberikan pengalaman yang setanding dengan suara manusia tanpa menggunakan terlalu banyak sumber daya, Xiaopeng Motors menggunakan fungsi cache dan pemampatan Microsoft Azure untuk menurunkan fail suara ke kadar persampelan 24kHz dan tahap kuantisasi 16-bit, yang sangat mengurangi data Tekanan sumber rangkaian dan kuasa pengkomputeran kenderaan.

Lihat juga:Xiaopeng menyampaikan 16,000 kenderaan elektrik pintar pada bulan Disember 2021, peningkatan tahun ke tahun sebanyak 181%

Akhirnya, kedua-dua syarikat telah membuat banyak penambahbaikan dalam mengurangkan kekaburan ucapan yang disintesis dan meningkatkan ketepatan sebutan perkataan.

Dengan usaha kedua-dua pihak, fungsi sintesis pertuturan kereta baru telah mencapai tahap baru dari segi kesetiaan suara, fungsi, dan pengoptimuman pemandangan. Juga, Xiaopeng Motors dapat menggunakan bantuan pemandu ini dalam lebih banyak senario, menjadikannya sangat diperlukan dalam pengalaman memandu intuitif.

Selain Xiaopeng Motors, Microsoft juga telah melakukan kerjasama mendalam dengan sejumlah pengeluar dan mitra otomotif dalam bidang mobil pintar, dengan fokus untuk mempromosikan aplikasi pintar dalam industri otomotif.