Model P5 baru Xiaopeng dilengkapi dengan DJI Lidar, dan persaingan di pasaran kenderaan elektrik domestik semakin meningkat

Pembuat kereta elektrik China Xiaopeng Motors secara rasmi mengumumkan harga pra-jualan sedan baru P5 yang dilengkapi lidar pada hari Sabtu.

Xia Heng, pengasas bersama dan Ketua Pegawai Eksekutif Xiaopeng Motors, mengumumkan bahawa kereta barunya akan dilengkapi dengan lidar kelas kereta yang dihasilkan secara besar-besaran, di mana model P5 akan memberikan harga pra-penjualan 160,000 hingga 230,000 yuan. Akan ada versi 6 bateri yang berbeza, dengan jarak maksimum 600 kilometer. Kereta baru ini secara rasmi memulakan pra-penjualan pada 17 Julai dan dijangka akan dilancarkan pada bulan September dan dihantar pada akhir Oktober.

P5 dilengkapi dengan sensor lidar di kedua-dua belah bumper depannya. Lidar disesuaikan dan disediakan oleh DJI Lanwo Livox. P5 dapat menghasilkan awan titik dan membuat peta 3D melalui pengimbasan laser, memberikan pemanduan dibantu navigasi NGP yang lebih selamat di persekitaran bandar.

Xiaopeng kini menyediakan bateri lithium iron fosfat dan lithium ternary.

Lihat juga:Pesaing Tesla Xiaopeng melancarkan SUV pintar G3i

Sebagai kereta pintar lidar pertama yang dihasilkan secara besar-besaran di dunia, P5 dilengkapi dengan fungsi pemanduan berbantu automatik terkuat.

Prospektus syarikat menunjukkan bahawa Xiaopeng Motors ditubuhkan pada tahun 2015 dan merupakan salah satu syarikat kenderaan elektrik pintar domestik terkemuka. Ia terutama menyasarkan pasaran pertengahan hingga tinggi, dengan harga antara 150,000 hingga 300,000 yuan. Syarikat itu melancarkan tiga kenderaan elektrik pintar-G3, P7 dan P5-pada tahun 2018, 2020 dan 2021.

Menurut data dari IHS Markit, Xiaopeng Motors adalah salah satu daripada lima jenama terlaris di pasaran kenderaan elektrik pertengahan hingga tinggi China pada tahun 2020, dengan pangsa pasar 4.7% di pasaran kenderaan penumpang tenaga baru pertengahan hingga tinggi China pada tahun yang sama.

Pada bulan Ogos tahun lalu, Xiaopeng Motors mendarat di Bursa Saham New York, menjadi syarikat kereta tenaga baru domestik ketiga yang disenaraikan di Amerika Syarikat setelah NIO Heli Motors. Kira-kira sepuluh bulan kemudian, Xiaopeng Motors juga disenaraikan di Bursa Saham Hong Kong, menjadi saham konsep China pertama yang mencapai status penyenaraian berganda di New York dan Hong Kong tahun ini.