Moffett AI melengkapkan pembiayaan Siri A

Baru-baru ini,Moffett AI menerima ratusan juta yuan dalam pembiayaan Siri ADiketuai oleh Costone Capital dan Greater Bay Area Common Home Development Fund, Common Power Capital, Zhongke Huachuang Investment Fund, Shenzhen Angel FOF, dll mengikuti di belakang.

Wang itu akan digunakan untuk pengeluaran besar-besaran cip pertama syarikat dan pengembangan rangkaian sarafnya yang jarang. Renaissance China berfungsi sebagai penasihat pembiayaan eksklusif untuk pusingan pembiayaan ini.

Moxin Artificial Intelligence ditubuhkan di Silicon Valley pada 2018 dan kini beribu pejabat di Shenzhen. Tujuannya adalah untuk menyokong pengembangan rangkaian saraf jarang yang komprehensif dengan mengoptimumkan model pengkomputeran, dan menyediakan platform pengkomputeran AI sejagat dengan kuasa pengkomputeran ultra tinggi dan penggunaan kuasa ultra rendah.

Pengasas dan Ketua Pegawai Eksekutif syarikat Wang Wei adalah pakar cip Silicon Valley dengan ijazah sarjana ECE dari Carnegie Mellon University dan pengalaman kerja hampir 20 tahun. Beliau pernah menjadi ahli pasukan teras pasukan pengeluaran CPU Intel, terutamanya ahli pasukan generasi kelima hingga kesepuluh.

Pasukan pengasas adalah sekumpulan saintis muda dari bidang pembelajaran mesin di Carnegie Mellon University dan arkitek komputer Silicon Valley veteran dan jurutera reka bentuk cip.

Cip Antoum yang dibangunkan oleh syarikat ini menyokong kadar jarang sehingga 32x. Pemproses menyokong rangka kerja pembangunan arus perdana dan asas dan model operasi AI yang luas.

Lihat juga:Singapore Airlines: Bahagian jualan cip global China hampir dengan Eropah dan Jepun

Berdasarkan cip ini, Moffett AI telah mengembangkan dua kad pecutan pengkomputeran AI, SparseOne, yang memfokuskan pada penggunaan kuasa rendah dan prestasi kos, dan SparseMegatron, yang memfokuskan pada kekuatan pengkomputeran tinggi. Kedua-dua kad itu akan dikeluarkan pada suku pertama 2022.

Data IDC menunjukkan bahawa pada tahun 2022, pasaran cip AI global akan mencapai 35.2 bilion dolar AS, dengan kadar pertumbuhan tahunan lebih dari 55%. Pada masa ini, pasaran cip AI global masih dalam tahap awal, dan masih ada peluang besar bagi para pelabur.