Muzik soda ByteDance melengkapkan pendaftaran hak cipta perisian

Planet teknologiDiketahui pada hari Rabu bahawa aplikasi muzik pertama ByteDance “Soda Music” baru-baru ini telah menyelesaikan pendaftaran hak cipta perisian, yang dapat ditanyakan melalui laman web rasmi Pusat Perlindungan Hak Cipta China.

Menurut maklumat yang dikeluarkan secara terbuka, nama penuh produk tersebut adalah “Soda Music Android Software”, dan tarikh penyelesaian pengembangan perisian adalah 14 Februari 2022. Pemilik hak cipta adalah Beijing Weihuo Vision Technology Co., Ltd., yang merupakan entiti operasi di belakang versi Douyin Douyin versi daratan China.

Di samping itu, dua logo berasingan untuk muzik soda telah direka. Menurut sumber, ketika aplikasi akhirnya dilancarkan, platform akan mengenal pasti salah satu dari keduanya sebagai pengenalan produk akhir.

soda music
(Kredit gambar: Tech Planet)

Soda Music adalah platform media streaming baru yang dikembangkan oleh pasukan Douyin. Ia terdiri daripada anggota syarikat audio muzik seperti NetEase Cloud Music dan Himalaya. Di samping itu, beberapa ahli pasukan telah mengambil bahagian dalam operasi produk Ruiso.

Pada bulan Disember 2021, terdapat kebocoran dalam ujian dalaman Soda Music. Reka bentuk dan fungsi utamanya akan mengikuti model Resso di pasar luar negeri, dengan video muzik sebagai andalan dan muzik audio sebagai tambahan. Ia menggunakan kaedah pertukaran muzik jenis Douyin yang meluncur ke atas dan ke bawah, dan mengesyorkan mendorong lagu kepada pengguna melalui algoritma AI.

Berlainan dengan platform streaming muzik lain seperti QQ Music dan NetEase Cloud Music, Soda Music memfokuskan pada “cadangan single penuh”, iaitu, aplikasi hanya mendorong single dan tidak mengesyorkan senarai lagu atau album.

Lihat juga:ByteDance memperoleh tiket teater dan platform komik

Menurut Tech Planet, ByteDance memilih untuk memasuki pasaran muzik dalam talian pada masa ini kerana telah mendapat keuntungan dari dasar domestik yang terbuka untuk hak eksklusif. Sebaliknya, kandungan muzik popular sering muncul di Douyin, dan permintaan pengguna untuk muzik terus meningkat. Oleh itu, ByteDance perlu mempertimbangkan untuk membina platform muziknya sendiri untuk mendapatkan lalu lintas pengguna di kawasan ini.