Nano Labs, pembuat cip perlombongan kata laluan, mengajukan IPO A.S

Pembuat cip perlombongan kata laluan China Nano Labs, baru-baru ini mengemukakan permohonan kepada Suruhanjaya Sekuriti dan Bursa Amerika Syarikat (SEC) untuk tawaran awam awal (IPO) di Nasdaq untuk mengumpulkan $50 juta.

Nano Labs diasaskan oleh Kong Jianping, mantan ketua bersama Kanaan, dan pendapatan utamanya berasal dari penjualan mesin perlombongan. AMTD Global Markets, Maxim Group dan UP Fintech Holding adalah penaja jamin bersama, menurut prospektus syarikat.

Tianyan Check menunjukkan bahawa Nano Labs didaftarkan di Hong Kong, dan dua pemegang saham utama adalah Kong Jianping dan Sun Qifeng. Yang pertama adalah ketua dan CEO, dan yang terakhir adalah naib ketua. Mereka berdua bekerja sebagai eksekutif di Canaan, sebuah syarikat reka bentuk cip yang disenaraikan di Nasdaq.

Zhejiang Haowei Technology Co, Ltd adalah anak syarikat milik penuh Nano Labs di China. Haowei ditubuhkan pada tahun 2019 dan beribu pejabat di Hangzhou. Ia adalah pemaju cip yang diedarkan. Syarikat ini memberi tumpuan kepada menyediakan cip dan penyelesaian pemproses khusus yang berprestasi tinggi dan berprestasi tinggi untuk proses pengkomputeran yang diedarkan, rangkaian teras, kecerdasan buatan, pengkomputeran berprestasi tinggi, codec video dan bidang lain di alam semesta meta.

Kong Jianping juga merupakan pelabur di Kanaan. Dia bergabung dengan syarikat itu sebagai ketua bersama dan memimpin penyenaraian Kanaan di Nasdaq. Pada bulan Ogos 2020, Kong Jianping dan Sun Qifeng berhenti berkhidmat sebagai ketua bersama dan ahli lembaga pengarah kerana berakhirnya tempoh jawatan mereka. Kong kemudian membentuk perusahaan baru, Howe, yang ingin fokus pada inkubasi dan investasi proyek-proyek berbasis teknologi di bidang blockchain dan AI.

Produk Nano Labs digunakan terutamanya untuk melombong cryptocurrency seperti Bitcoin, Ethereum dan Filecoin. Prospektus menunjukkan bahawa pendapatan Nano terutama berasal dari penyelesaian perlombongan GRIN mata wang maya. Pada tahun 2020, semua pendapatannya berasal dari pelanggan China. Untuk memperluaskan jualan di luar negara, anak syarikat ditubuhkan di Singapura tahun lepas.

Lihat juga:China menafikan menyambung semula IPO Ant Group

Prospektus menunjukkan bahawa pendapatan Nano Labs pada tahun 2020 dan 2021 masing-masing adalah 2.13 juta yuan (AS $317.370) dan 39.44 juta yuan, dan kerugian bersih masing-masing adalah 37.7 juta yuan dan 175 juta yuan. Nano Labs merancang untuk menggunakan dana yang diperoleh dari IPO untuk mengembangkan cip ASIC yang lebih maju, kad rangkaian pintar, cip pengkomputeran visual, dan platform rangkaian meta-pengkomputeran Ipolloverse, dan lain-lain, dan untuk membina kilang pembuatan.