NetEase melancarkan produk sosial yang disebut “Xinyan”

Gergasi teknologi China NetEase telah melancarkan produk sosial baru yang dipanggil “Xinyan”, yang akan memberi pengguna di bandar yang sama peluang untuk saling memahami,Planet teknologiDilaporkan pada 19 Julai. Produk ini menyokong pelbagai kaedah sembang, termasuk teks, gambar, dan panggilan suara.

Sebenarnya, NetEase telah melancarkan beberapa aplikasi temu janji. Produk yang dipanggil “Dating in the City” () mendakwa menyediakan perkhidmatan temu janji tiga dimensi. Perkhidmatan ini bertahan lebih dari 10 tahun, tetapi akhirnya ditinggalkan oleh pengguna. Selepas itu, NetEase melancarkan dua produk sosial yang dilengkapi dengan cara baru untuk berteman-“Xinyu” dan “Xintian”.

Data dari iiMedia Research menunjukkan bahawa dalam beberapa tahun kebelakangan ini, jumlah pengguna dengan keperluan sosial di China terus meningkat, mencapai 488 juta pada tahun 2016 dan hampir 650 juta pada tahun 2020. Penganalisis iiMedia mendapati bahawa pertumbuhan orang bujang telah mendorong ekonomi bujang. Tuntutan perseorangan untuk bersosial, perkahwinan dan cinta telah mendorong pengembangan pelbagai platform perkahwinan dan temu janji seperti Jiwa, Momo, dan Diandan.

Lihat juga:Terobsesi dengan aplikasi temu janji: Di mana Gen Z di China?

Pada masa ini, terdapat lebih daripada 1,300 perusahaan yang terlibat dalam produk sosial di China, dan hampir 40% perusahaan telah ditubuhkan dalam tempoh lima tahun yang lalu.