New Oriental menjangkakan kerugian $800-900 juta dari bulan Jun hingga November 2021

Gergasi tutor Cina New OrientalIa mengumumkan pada hari Jumaat bahawa kerugian bersihnya dijangka berjumlah $800 juta hingga $900 juta untuk tempoh enam bulan yang berakhir pada 30 November 2021, berbanding dengan keuntungan $229 juta untuk tempoh yang sama tahun lalu.

Syarikat itu menjelaskan bahawa kerugian baru-baru ini disebabkan terutamanya oleh penamatan perniagaan K9nya. Kecuali gambar di atas, ia tidak mendedahkan lebih banyak maklumat.

Koolearn, platform pendidikan dalam talian New Oriental, juga mengeluarkan laporan kewangan untuk enam bulan yang berakhir pada 30 November 2021. Pendapatannya adalah 574 juta yuan ($91 juta), turun 15.3% tahun ke tahun. Kerugian bersih adalah 544 juta yuan, penurunan sebanyak 19.3% berbanding tempoh yang sama tahun lalu.

Pada 30 November 2021, Koolearn mempunyai 1,224 pekerja sepenuh masa dan 679 pekerja sambilan, penurunan tahun ke tahun masing-masing sebanyak 83.9% dan 88.2%.

Perniagaan Koolearn terbahagi kepada pendidikan K12, pendidikan universiti, perniagaan prasekolah dan pelanggan institusi. Secara khusus, untuk enam bulan yang berakhir pada 30 November 2021, kerana pembatalan perniagaan K9nya, pendapatan perniagaan pendidikan K12 syarikat adalah 271 juta yuan, penurunan tahun ke tahun sebanyak 19.7%. Koolearn mengatakan akan menghentikan pendaftaran dalam perniagaan K12nya pada akhir tahun fiskal 2022.

Dalam tempoh pelaporan, pendapatan perniagaan universiti adalah 268 juta yuan, penurunan dari tahun ke tahun sebanyak 8.5%, terutama disebabkan oleh penyesuaian produk teras dan strategi pemasaran. Bilangan pelajar yang membayar dalam perniagaan pendidikan universiti syarikat menurun kepada 275,000 daripada 299,000 tahun sebelumnya.

Di samping itu, perniagaan pendidikan prasekolah syarikat memperoleh pendapatan 1.7 juta yuan dalam tempoh pelaporan, penurunan dari tahun ke tahun sebanyak 62.2%. Ini disebabkan oleh dasar pendidikan yang disebut “pengurangan berganda” yang diperkenalkan oleh China tahun lalu. Pendapatan dari pelanggan institusi berjumlah 33.7 juta yuan, penurunan dari tahun ke tahun sebanyak 21.6%.

Mengenai perkembangan masa depan, Koolearn mengatakan bahawa di bawah peraturan baru, syarikat telah secara aktif mencari peluang pasar baru dan menggunakan infrastruktur dan teknologi yang ada untuk menyesuaikan lini perniagaan yang ada.

Lihat juga:Pendidikan Oriental Baru: Posting blog peribadi pengasas Yu Minhong tidak mewakili pandangan syarikat

Dari segi perniagaan kolejnya, fokus utama Koolearn tetap memberi perkhidmatan kepada pelajar yang perlu lulus peperiksaan masuk pascasiswazah. Syarikat itu juga merancang untuk menawarkan kursus-kursus baru kepada pelajar-pelajar di peringkat tertiari untuk melanjutkan pelajaran ke peringkat yang lebih tinggi.

SayaN istilah untuk siaran langsung, pengumuman itu menunjukkan bahawa Koolearn bertujuan untuk membina platform e-dagang yang menjual produk pertanian dan produk lain.