Newborn Town menyumbang $50 juta untuk menyokong penswastaan aplikasi rangkaian sosial LGBTQ BlueCity

Bandar baru untuk pemaju produk rangkaian sosial CinaMengumumkan pada hari Khamis bahawa ia akan membentuk dana dengan kerjasama Spriver Tech Limited dan anak syarikat milik penuhnya pada 31 Mac untuk menyokong penswastaan platform rangkaian digital LGBTQ BlueCity Holdings.

Menurut pengumuman itu, jumlah sasaran penggalangan dana modal teroka masa depan adalah 100 juta dolar AS, di mana anak syarikat milik penuh Spriver akan menyumbang 100,000 dolar AS secara tunai, Spriver akan menyumbang 49.9 juta dolar AS, dan Newborn Town akan memberikan baki 50 juta dolar AS. Spriver adalah syarikat induk milik penuh Liu Chunhe, ketua Xinsheng Town. Awal bulan ini, Spriver membuat tawaran penswastaan kepada BlueCity.

Pengumuman itu menyatakan bahawa dana itu akan memberi tumpuan kepada TMT dari perspektif global, termasuk peluang pelaburan di seluruh bidang berkaitan Metaverse, rangkaian sosial dan permainan. Dengan mengambil bahagian dalam penswastaan ​​BlueCity, Neonatal Town secara rasmi akan memasuki bidang LGBTQ dan memperluas wilayahnya di pasaran rangkaian sosial digital global.

BlueCity adalah perniagaan Internet yang didedikasikan untuk menyediakan perkhidmatan rangkaian sosial yang komprehensif kepada penduduk LGBTQ di seluruh dunia. Ia disenaraikan di Nasdaq pada bulan Julai 2020.

BlueCity menawarkan hiburan sosial, siaran langsung dan perkhidmatan berkaitan kesihatan kepada pengguna. Pada 31 Mac 2020, produk dan perkhidmatan platform telah memasuki lebih dari 210 negara dan wilayah di seluruh dunia. Pada masa ini, ia mempunyai lebih daripada 58 juta pengguna berdaftar di seluruh dunia, menjadikannya salah satu komuniti LGBTQ terbesar di dunia.

Laporan kewangan BlueCity untuk suku ketiga 2021 menunjukkan bahawa jumlah pendapatan syarikat dalam tempoh tersebut adalah 270 juta yuan (42 juta dolar AS), dan pengguna aktif bulanan aplikasi mudah alihnya mencapai 7.5 juta. Juga pada suku ketiga, jumlah pengguna yang membayar meningkat 57.1 peratus tahun ke tahun kepada 776,000, menjadikan pertumbuhan berterusan selama enam suku berturut-turut.

Lihat juga:Di China, anda boleh pergi ke kolej dan menjadi influencer media sosial

Beberapa penganalisis mengatakan bahawa pemerolehan BlueCity oleh Newborn Town dengan nilai pasaran hanya 54 juta yuan bermaksud bahawa ia telah memasuki trek baru bernilai berbilion dolar dengan kos yang sangat rendah.