NIO Terbitkan Paten Bateri Silinder

Anak syarikat Anhui syarikat kenderaan tenaga baru yang berpangkalan di Shanghai NIO dikeluarkanPada hari Selasa, paten untuk “bateri silinder”Maklumat orang ramai menunjukkan bahawa paten tersebut diharapkan dapat menyelesaikan masalah bahawa kebanyakan bateri silinder yang ada mempunyai telinga di kedua hujungnya, yang mengakibatkan kadar penggunaan sel bateri yang rendah.

Abstrak paten menunjukkan bahawa bateri silinder ciptaan ini merangkumi selongsong, elektrod positif, dan komponen penggulungan teras yang dipasang di selongsong. Telinga positif dan telinga negatif disusun di sisi yang sama, yang meningkatkan kadar penggunaan ruang berkesan sel bateri dan mengurangkan kesukaran pembuatan., Meningkatkan kecekapan pengeluaran. Telinga positif dan negatif mempunyai pengedaran berbilang cincin, yang mengoptimumkan pengedaran telinga dan mengurangkan rintangan dalaman sel.

NIO mendedahkan laporan kewangan suku pertama 2022 pada 9 Jun. Dokumen menunjukkan bahawa NIO terus meningkatkan pelaburannya dalam bidang berkaitan bateri kuasa. Pada masa ini, syarikat ini mempunyai pasukan berkaitan bateri yang terdiri daripada lebih daripada 400 pekerja, yang sangat terlibat dalam penyelidikan dan pengembangan bahan bateri, sel bateri dan reka bentuk pakej keseluruhan, sistem pengurusan bateri dan proses pembuatan. Keupayaan R&D dan perindustrian bateri yang sistematik telah dibentuk dan ditingkatkan secara komprehensif, dan kelebihan telah dibentuk dari segi kos, prestasi, dan keselamatan. Dari perspektif jangka panjang, NIO telah menggunakan strategi pembuatan “buatan sendiri + penyumberan luar”, yang dapat meningkatkan keuntungan masa depan dengan berkesan.

Lihat juga:William Lee, Ketua Pegawai Eksekutif NIO: Jenama Volkswagen akan mencapai kapasiti 500,000 unit

Sebagai tambahan, NIO mengatakan akan melancarkan pek bateri platform voltan tinggi 800V baru pada tahun 2024. Menurut orang dalam industri, apabila voltan bateri dinaikkan menjadi 800V, ia setara dengan peningkatan besar dalam daya pengisian, kerana waktu pengisian bateri dapat dipendekkan, sehingga dapat mencapai pengisian cepat dalam arti sebenarnya, meredakan kegelisahan pengguna untuk menambah tenaga, dan meningkatkan kualiti perkhidmatan.

Sebagai tambahan kepada bateri kuasa, NIO mempunyai teknologi yang dikembangkan sendiri. Syarikat akan terus mempromosikan teknologi lain yang dikembangkan sendiri, termasuk pemacu elektrik, pertukaran bateri kuasa, pemanduan autonomi NIO (NAD), dll. Sejak penghantaran model ET7, syarikat telah memperkasakan NT2.0 untuk mencapai peningkatan berulang yang cepat melalui platform perisian dan perkakasan, algoritma yang dikembangkan sendiri, gelung tertutup data end-to-end dan kemampuan operasi, dan melancarkan lebih dari 200 fungsi baru. Petunjuk prestasi pemanduan dibantu lebih baik daripada teknologi generasi pertama. Dua kali ganda.