NIO tubuh anak syarikat teknologi mudah alih

NIO Mobile Technology Co., Ltd. ditubuhkan secara rasmi di Shanghai pada 4 Ogos, Terutama terlibat dalam industri perkhidmatan perisian dan teknologi maklumat. Perniagaan baru ini mempunyai modal berdaftar $100 juta dan wakil sahnya adalah Leehom Qin, pengasas bersama dan presiden syarikat kenderaan elektrik China NIO Inc.

Di samping itu, skop perniagaan anak syarikat NIO terkini merangkumi penjualan peralatan terminal mudah alih, pengembangan perisian aplikasi AI, dan penjualan perkakasan dan peralatan komunikasi AI.

Akhir bulan lalu, Ketua Pegawai Eksekutif NIO William Lee mendedahkan pada persidangan pemilik bahawa syarikat itu memajukan perniagaan telefon pintarnya. Peranti awal, yang akan disatukan dengan kenderaan, dijangka akan dilancarkan tahun depan, kata syarikat itu. “Apa yang ingin dilakukan oleh NIO adalah dengan membuat telefon pintar yang bagus untuk pengguna NIO dan melepaskan telefon pintar setiap tahun, seperti Apple,” tambah Lee.

Pada bulan Mac tahun ini, William Lee berkata perniagaan telefon pintar NIO berada di peringkat penyelidikan. Dia menyatakan, “Sangat mudah untuk membuat telefon bimbit, tetapi sangat mencabar untuk membuat yang baik”. Pada bulan April, Lee bercakap lagi mengenai telefon bimbit, peranti terpenting bagi pengguna NIO untuk menyambung kenderaan mereka. Kerana ekologi Apple kini sangat eksklusif untuk industri automotif dan tidak membuka antara muka seperti UWB, NIO sangat pasif. Untuk menjamin minat dan pengalaman penggunanya, NIO akan mengkaji telefon pintar dan peranti terminal pintar yang berpusat pada kereta.

Lihat juga:NIO Menanggapi Rumor Rencana Jenama Kereta Ketiga

Banyak pembuat kenderaan dan syarikat telefon pintar kini memasuki ruang masing-masing, seperti yang disaksikan oleh pemerolehan Meizu oleh Interstellar Technology yang disokong Geely, pelancaran perniagaan automotif Xiaomi dan projek pembuatan kereta Apple. Oleh kerana kenderaan tenaga baru menjadi lebih pintar, sempadan antara mereka dan telefon pintar menjadi semakin kabur. Tetapi sehingga kini, tiada syarikat telah berjaya mencapai keputusan cemerlang dalam kedua-dua telefon pintar dan kereta pintar.