Nreal kembali ke China selepas meneroka pasaran luar negara

Setelah bertahun-tahun bekerja keras di pasaran luar negara,Permulaan AR China Nreal merancang untuk mengembangkan pasaran ChinaDan akan mengeluarkan produk AR pengguna tidak lama lagi.

Syarikat itu akan mengadakan pelancaran produk di China pada akhir Ogos 2022. Xu Chi, pengasas bersama dan Ketua Pegawai Eksekutif Nreal, melakukan pertukaran mendalam mengenai topik seperti industri AR dan susun atur teknologi AR Nreal pada pertemuan komunikasi media pada 15 Ogos.

Nreal ditubuhkan pada Januari 2017. Pengasasnya Xu Chi bekerja sebagai jurutera di syarikat AR awal MagicLeap. Barisan pelaburannya boleh digambarkan sebagai mewah, termasuk nama terkenal seperti Kuaishou, NIO Capital, YF Capital, dan Sequoia China. Pada 30 Mac, syarikat AR mengumumkan penyelesaian pusingan C + bernilai $60 juta untukDiketuai oleh Alibaba.

Xu mengatakan bahawa pasaran AR semasa serupa dengan industri telefon pintar pada tahun 2007, pada titik perubahan, dan teknologi yang mendasari mulai matang. Sebelum ini, Nreal memberi tumpuan kepada pasaran luar negara dan melancarkan pembuat produk digital yang bergaya untuk kacamata AR, siaran media streaming dan aplikasi kecergasan untuk pengendali telekomunikasi.

Menurut data dari organisasi penyelidikan pasaran Strategy Analytics, bahagian penghantaran terminal AR kelas pengguna Nreal mencapai 75% pada tahun 2021, dan pada separuh pertama tahun 2022, jumlah ini telah meningkat menjadi 81%.

Ambang pasaran AR tinggi. IDC sebelum ini menyatakan bahawa jika syarikat permulaan ingin memasuki pasaran ini, mereka perlu menyediakan perkhidmatan yang disesuaikan untuk perusahaan dalam jangka pendek, kerana sukar bagi pengguna untuk menghabiskan ribuan dolar untuk membeli produk yang sangat sedikit melalui kandungan yang popular.

Ini adalah salah satu sebab mengapa produk Nreal belum muncul di China. Xu menyebut bahawa syarikat itu sebelum ini merancang untuk memasuki pasaran domestik, tetapi masih mahu meningkatkan pengalaman pengguna sebelum melancarkan produk mereka.

Xu mengatakan bahawa dibandingkan dengan Eropah, Amerika, Jepun dan Korea Selatan, pasaran AR China agak matang, dan pengguna perlu mengalami pengalaman inovatif yang dibawa oleh AR secara intuitif melalui beberapa produk aplikasi yang dibuat bersama dengan syarikat gergasi lain, sehingga pengguna dapat mulai memperoleh produk AR. Suapan. Pada masa ini, syarikat ini bekerjasama dengan platform kandungan seperti iQiyi untuk melancarkan aplikasi penyesuaian untuk kacamata ARnya untuk meningkatkan kedalaman kandungan tontonan. Syarikat ini juga bekerjasama dengan aplikasi seperti Steam untuk memperkukuhkan lagi ekosistem aplikasi perisian di pasaran luar negara.

Lihat juga:Permulaan China Nreal untuk melancarkan kacamata Nreal Air AR di UK

Tetapi Xu juga menekankan bahawa rantaian bekalan dalam bidang peralatan AR tidak cukup matang dan bakat profesional jarang berlaku. Cermin mata AR tidak hanya perlu membiarkan pengguna melihat dunia nyata melalui lensa, tetapi juga memproyeksikan gambar maya dengan jelas, yang memerlukan peningkatan teknologi paparan yang berterusan.

Pada masa ini, Nreal telah mula aktif mencuba dan meneroka ekologi pemaju di luar negara. Menurut Xu, kini terdapat hampir 20,000 pemaju luar negara yang berinteraksi di platform Nreal. Walaupun pada masa ini terdapat kekurangan pemaju aplikasi AR di China, dengan pengembangan skala terminal, Xu percaya bahawa semakin banyak pemaju China akan bergabung.