OKX dan LinkedIn Melancarkan Laporan Bakat Web3 Global 2022

Pertukaran penyulitan OKX dan LinkedIn bersama-sama mengeluarkan “2022 Global Blockchain Talent Reports-Web3 Direction,“Berikan cadangan bagi syarikat untuk lebih memahami peluang yang dibawa oleh Web3 dan mendapatkan pemahaman mendalam mengenai industri blockchain dan organisasi dan bakat dalamannya.

Sehingga Jun 2022, jumlah pengguna LinkedIn yang menuntut kemahiran blockchain meningkat sebanyak 76% tahun ke tahun. Amerika Serikat, India, China, Inggris, dan Singapura adalah lima negara blockchain teratas dari segi jumlah bakat blockchain. Antaranya, India dan Singapura mempunyai kadar pertumbuhan yang lebih tinggi, masing-masing 122% dan 92%, diikuti oleh Amerika Syarikat dengan 62% dan China dengan 12%.

Dari perspektif pelepasan pekerjaan, permintaan bakat terutama tertumpu di Amerika Syarikat, China, Perancis, India, Jerman dan tempat-tempat lain. Perlu diingat bahawa di antara sepuluh negara teratas untuk bakat blockchain, jumlah jawatan yang relevan yang dikeluarkan oleh Amerika Syarikat, China, India, Inggeris, New Zealand, Kanada dan negara-negara lain pada tahun 2021 telah meningkat secara eksponensial, menunjukkan permintaan yang luar biasa untuk bakat dalam bidang ini. kuat.

Analisis komposisi bakat dalam bidang blockchain global menunjukkan bahawa bakat kewangan menyumbang bahagian tertinggi dalam bidang ini (19%), diikuti oleh bakat R&D (16%). Pada masa yang sama, jurutera ujian mempunyai kadar pertumbuhan tertinggi dan jurang permintaan terbesar untuk bakat teknikal.

Bakat dalam bidang kewangan, R&D, pengembangan perniagaan, teknologi maklumat dan penjualan menerajui pasaran blockchain global, dengan segmen kerjaya yang paling popular adalah peniaga cryptocurrency, jurutera perisian, penganalisis, penganalisis sokongan dan pengurus akaun. Dari segi pertumbuhan bakat, lima kedudukan teratas dengan pertumbuhan terpantas dalam jumlah bakat adalah jurutera ujian, pakar teknologi logik kriptografi, penganalisis pematuhan, pereka, dan penganalisis sokongan.

Pengarah Sumber Manusia OKX berkata: “Pada bulan April 2022, jumlah pemohon untuk kedudukan Web3 di seluruh dunia adalah 18.8K, dan pada bulan Mei adalah 18.9K. Terdapat banyak bakat di pasaran, tetapi tidak banyak orang yang mengkhususkan diri dalam blockchain atau Web3, dan masih ada kekurangan bakat pengembangan profesional.”

Purata masa pengalaman profesional global di kalangan bakat blockchain adalah 1.2 tahun. Data LinkedIn menunjukkan bahawa dari tahun 2021 hingga sekarang, bakat terutama mengalir antara syarikat blockchain seperti Coinbase, Crypto.com, Gemini, dan Ripple.

Sehingga Jun 2022, bahagian pengamal wanita dalam bidang blockchain global jauh lebih rendah daripada pengamal lelaki, masing-masing 24% dan 76%.

Lihat juga:“China NFT Weekly”: Panduan rasmi untuk pengembangan industri NFT

Perkembangan blockchain global telah memasuki jalur cepat, dengan potensi dan peluang pengembangan yang besar. Pada masa yang sama, bidang blockchain juga menghadapi cabaran dari semua peringkat seperti pengembangan organisasi dan bakat. Dalam hal ini, laporan tersebut menunjukkan bahawa syarikat harus menyesuaikan strategi bakat mereka tepat pada waktunya.