OnePlus 10 Pro dilancarkan, bermula dari $737

Pada hari Selasa,Jenama telefon pintar China OnePlusMengadakan sidang media untuk melancarkan secara rasmi peranti unggulan pertama tahun ini: OnePlus 10 Pro.

Dari segi reka bentuk, bahagian depan telefon akan memaparkan paparan Gorilla Glass Victus, sementara bahagian belakang telefon akan mempunyai Gorilla Glass dan bingkai aluminium untuk perlindungan yang lebih baik dari calar dan jatuh.

Selain chipset Snapdragon 8 Gen 1, OnePlus 10 Pro juga memiliki RAM LPDDR5 hingga 12GB dan penyimpanan UFS 3.1 hingga 256GB. Bagi kuasa bateri, peranti baru dilengkapi dengan bateri 5000 mAh yang menyokong pengecasan berwayar pantas 80W.

Untuk permainan, perdana OnePlus baru juga dilengkapi dengan teknologi pautan penuh HyperBoost. Teknologi ini dibundel dengan telefon bimbit. Terima kasih kepada teknologi penstabilan bingkai yang lebih baik, perisian telefon bimbit dapat mengelakkan penurunan tajam dalam kadar bingkai. Di samping itu, dengan fungsi overclocking O-Sync dan cip latensi rendah, tindak balas sentuhan juga telah bertambah baik. Akhirnya, penggunaan teknologi heterogen grafik sangat mengurangkan penggunaan kuasa yang disebabkan oleh permainan.

(Kredit gambar: OnePlus)

Kamera OnePlus 10 Prowas sekali lagi dikembangkan bersama dengan Hasselblad. Sebagai generasi kedua telefon OnePlus dengan kamera Hasselblad, keupayaan kamera OnePlus 10 Pro telah diperbaiki dalam beberapa cara. Pengguna boleh menyesuaikan parameter seperti ISO, keseimbangan putih, dan kelajuan pengatup secara manual. Dari segi gaya foto, peranti baru menjadi tuan rumah tiga warna potret, landskap dan dongeng yang dihasilkan oleh Hasselblad.

Sensor utama adalah Sony IMX89 48MP dengan piksel 1.12μm, manakala Samsung JN1 50MP duduk di belakang lensa 150 darjah penembak ultra lebar. Kamera ketiga adalah unit telefoto 8MP dengan zum optik 3.3x. Ia juga menyokong rakaman video 24fps sehingga 8K.

10 Pro dilengkapi dengan skrin 6.7 inci LTPO 2.0AMOLED dengan resolusi 1440p dan panel menyokong kadar penyegaran adaptif dari 1Hz hingga 120Hz. Harga bermula dari 4699 yuan ($737) untuk versi 8GB/128GB asas. Harga runcit model 12GB/256GB teratas ialah 5299 yuan. Jualan kilat pertama dijadualkan pada 13 Januari.

Lihat juga:OnePlus melantik presiden baru di China

OnePlus mengumumkan bahawa 10 Pro akan menjadi telefon pintar yang ditetapkan untuk permainan Liga Profesional Peace 2022 dan Liga Profesional Permainan Mudah Alih League of Legends 2022.

Sebagai tambahan, OnePlus melancarkan fon kepala pengurangan kebisingan aktif pertama mereka, OnePlus Buds Pro Mithril Edition, dengan skema warna baru dan mula dijual pada hari Selasa jam 4 petang. Harga runcit fon kepala ini ialah 699 yuan.

(Kredit gambar: OnePlus)