OnePlus mengumumkan integrasi dengan Oppo

Dalam e-mel kepada pekerja OnePlus pada hari Rabu, Ketua Pegawai Eksekutif Liu Jianchao mengumumkan bahawa syarikat itu merancang untuk menggabungkan pasukannya sepenuhnya dengan Oppo sambil terus beroperasi sebagai jenama yang terpisah.

“Kami telah memutuskan untuk menggabungkan pasukan dengan Oppo; OnePlus akan menjadi jenama operasi bebas di bawah Oppo dan terus menawarkan produk teknologi berkualiti tinggi kepada pengguna kami di seluruh dunia di bawah moto’Never Reconciliate’,” kata Liu.

Kedua-dua syarikat itu mempunyai sejarah yang menarik. Liu, yang bekerja di Oppo dari tahun 1998 hingga 2013, adalah pengurus besar bahagian Blu-ray pada tahun 2008, memimpin syarikat itu untuk mengalahkan syarikat gergasi teknologi Sony dan Denon di pasaran pemain Blu-ray di luar negara.

Mengambil alih perniagaan telefon pintar OPPO pada tahun 2012 dan meletak jawatan sebagai timbalan pengurus besar OPPO pada tahun 2013. Pada tahun yang sama, beliau mengasaskan OnePlus dengan Carl Pei, bekas pengurus pasaran antarabangsa Oppo.

Selama lapan tahun, OnePlus telah menumpukan pada produk mewah dan memberi tumpuan kepada pasaran luar negara dalam talian, sementara Oppo telah menargetkan pasaran peringkat rendah di China dan Asia Tenggara.

Walaupun maklumat orang ramai menunjukkan bahawa OPlus Holdings, sebuah kumpulan pelabur yang memiliki Oppo sepenuhnya, juga merupakan pemegang saham utama OnePlus, dan jenama seperti Oppo, Vivo, OnePlus dan Realme semuanya tergolong dalam BBK Electronics Group, Andy Lau selalu menekankan bahawa OnePlus dan Oppo adalah Pesaing dalam industri telefon pintar.

Peralihan ke kolaborasi strategik mungkin bermula tahun lalu, ketika Liu kembali sebagai ketua pegawai produk Oppo dan sebagai naib presiden kanan OPLUS. Di sana, dia bertanggungjawab untuk “sinergi jenama” antara OnePlus, Oppo dan Realme.

Awal tahun ini, barisan produk OnePlus 9 yang baru dilancarkan telah meninggalkan sistem HydrowOS asalnya dan memilih sistem operasi ColorOS-OPPO.

Setelah mendapat tempat di pasaran telefon pintar kelas atas global dengan telefon bimbit utamanya, OnePlus kini akan bekerjasama dengan Oppo untuk memperluas sumber dan peluang. Ketika membangun lebih banyak lini produk, maju ke lebih banyak kategori produk, dan membangun ekosistem IoT, platform yang lebih besar dan kuat dianggap suatu keharusan.

“OnePlus berada pada titik perubahan sekarang,” kata Liu, menyatakan harapan agar pekerja mengekalkan semangat syarikat dan terus cemerlang.

Lihat juga:OnePlus 9R dilancarkan di China dengan paparan Snapdragon 870 dan 120Hz

Sumber itu juga mendedahkan bahawa integrasi ini mungkin merupakan langkah untuk mempersiapkan cita-cita pembuatan kereta OPPO. Andy Lau baru-baru ini mengunjungi Li Auto secara peribadi. Dikabarkan bahawa Ketua Pegawai Eksekutif OPPO Chen Lin juga telah berkomunikasi rapat dengan institusi dan profesional dalam industri automotif.