OPPO melancarkan ColorOS 13 dan sistem cross-end pintar Pantanal di China

Syarikat elektronik pengguna China OPPO mengadakan Persidangan Pembangun OPPO 2022 di China pada 30 Ogos, di mana ia mengeluarkanSistem operasi telefon pintar baru ColorOS 13, dan kecerdasan berpusatkan manusia pertamaSistem cross-end, Pantanal.

ColorOS 13

Pada persidangan itu, OPPO mengumumkan bahawa jumlah pengguna aktif bulanan ColorOS telah melebihi 500 juta. Menurut pengenalan rasmi, yang diilhami oleh cara air bertindak di alam, OPPO memperkenalkan reka bentuk kristal laut baru pada ColorOS 13 untuk membuat UI yang lancar, bersemangat dan inklusif. ColorOS 13 menampilkan palet tema baru yang diilhamkan oleh perubahan warna cahaya antara matahari terbit dan terbenam di permukaan laut, sementara animasi di luar layar dapat berubah dengan suhu.

ColorOS 13 (sumber gambar: OPPO)

ColorOS 13 menandakan debut “Dynamic Computing Engine” syarikat, penyelesaian teknologi peringkat sistem yang dikembangkan secara dalaman oleh OPPO yang merangkumi empat enjin pengkomputeran: pengkomputeran selari, pengkomputeran berprestasi tinggi, pengkomputeran kolaborasi awan peranti, dan pengkomputeran pintar. Pegawai tersebut menyatakan bahawa prestasi telah meningkat sebanyak 10%, jangka hayat permainan telah meningkat sebanyak 4.7%, dan suhu maksimum semasa permainan telah dikurangkan sebanyak 1 ° C, yang dapat membawa pengalaman pengguna yang lebih stabil dan lancar.

ColorOS 13 menawarkan bidang ciri privasi pintar. Berdasarkan model algoritma pada peranti, Auto Pixelate secara automatik mengenali dan mengaburkan foto profil dan nama dalam tangkapan skrin sembang dengan satu ketukan.

ColorOS 13 (sumber gambar: OPPO)

ColorOS 13 dilengkapi dengan pembantu persidangan pintar, yang menyokong fungsi seperti menyertai persidangan dengan satu klik, memindahkan sari kata, menghasilkan minit mesyuarat dengan grafik dan teks, dan mengekstrak teks dari gambar. “Smart Always-On Display” di ColorOS 13 dapat memaparkan maklumat yang berkaitan dengan aplikasi muzik dan penghantaran makanan, yang membolehkan pengguna mendapatkan maklumat dengan lebih cepat dan mengawal main balik muzik dan fungsi lain dengan lebih mudah.

ColorOS 13 disesuaikan dengan Android 13, dan kumpulan pertama merangkumi empat model: Find X5 Pro, Find X5, OnePlus 10 Pro dan Find N. Pada masa yang sama, beta awam dilancarkan selepas pelancaran.

Pantanal

Sebagai sistem cross-end pintar, Pantanal adalah sebahagian daripada ColorOS 13 yang baru, yang benar-benar dapat menghubungkan peranti yang berbeza dari pelbagai jenama dan merealisasikan aliran perkhidmatan dan orang.

Pantanal menawarkan keupayaan untuk bekerjasama tanpa sempadan. Data mengalir dengan bebas antara peranti yang berbeza. Kerja dari telefon pintar dipindahkan ke tablet dengan satu sentuhan, dan komputer riba dapat mengakses dokumen pada tablet dari jauh.

Pantanal menyokong album pelbagai terminal. Panggil kuasa pengkomputeran dan algoritma peranti di seluruh terminal, seperti telefon bimbit, kamera, drone, kereta, tablet, dan lain-lain, dan pelbagai peranti menghasilkan lensa yang indah dengan satu klik.

Pantanal (sumber gambar: OPPO)

Lihat juga:OPPO memberi ganjaran AS $433,000 kepada 10 pemenang 2022 Innovation Accelerator Research Institute

Pantanal menyokong kolaborasi silang dan pemindahan perkhidmatan untuk mewujudkan pengalaman memandu pintar. Ia menawarkan pembukaan kunci automatik ketika pemandu menghampiri kenderaan, cadangan navigasi setelah pemandu menaiki kenderaan, dan pemindahan panggilan video antara telefon pintar dan sistem kenderaan.

Pantanal (sumber gambar: OPPO)

Pada masa ini, sejumlah aplikasi dalam bidang perjalanan, kehidupan, dan hiburan telah bekerjasama dengan Pantanal, dan akan diluncurkan di ColorOS pada paruh pertama tahun depan.