OPPO melancarkan ColorOS 13 versi global reka bentuk Haijing baru

Jenama peranti pintar China OPPO dilancarkanVersi global sistem operasi Android terbarunya, ColorOS 13, pada 18 Ogos. Dengan reka bentuk Aquasorphic baru, sistem operasi termasuk pelbagai ciri baru untuk sambungan pelbagai peranti pintar untuk meningkatkan lagi produktiviti dan pengalaman pintar.

Berdasarkan Android 13 yang baru dikeluarkan, ColorOS 13 menampilkan palet tema baru yang diilhamkan oleh perubahan warna cahaya antara matahari terbit dan matahari terbenam di permukaan laut, sementara fon sistem baru meningkatkan kebolehbacaan teks sistem dalam bahasa apa pun.

ColorOS 13 juga menawarkan pengalaman pengguna yang lebih intuitif dengan mengintegrasikan kesan Aquamorphic yang berbeza ke dalam animasi sistem, UI, dan enjin animasi kuantum, dan membuat ramalan tingkah laku baru berdasarkan niat kawalan pengguna. Ini melengkapkan bahasa reka bentuk inklusif yang berpusatkan manusia OPPO, yang memperkenalkan ilustrasi keadaan kosong, susun atur adaptif dengan saiz skrin yang berbeza, dan ikon yang dapat dikenali untuk meningkatkan kebolehbacaan dan kemudahan penggunaan secara keseluruhan.

Di samping itu, siri baru gambar yang selalu dipaparkan disebut “Homeland” yang menggambarkan pemandangan haiwan di alam semula jadi. Animasi yang dipaparkan pada bila-bila masa ini mendedahkan perubahan di rumah di mana haiwan ini hidup dan mengingatkan pengguna tentang perubahan iklim dan solidariti penduduk planet ini berdasarkan perubahan suhu harian.

Pameran mesra alam selama-lamanya: “Homeland” (sumber gambar: OPPO)

ColorOS 13 menandakan debut Dynamic Computing Engine, penyelesaian teknologi peringkat sistem yang dikembangkan secara dalaman oleh OPPO yang menawarkan sistem yang lebih lancar dan stabil selain meningkatkan pengalaman pengguna asas secara menyeluruh. Enjin ini membawa dua peningkatan besar ke ColorOS 13, termasuk kemampuan untuk memperpanjang jangka hayat bateri dan membiarkan lebih banyak aplikasi terbuka di latar belakang.

Enjin pengkomputeran dinamik (sumber gambar: OPPO)

Oleh kerana persidangan dalam talian menjadi lebih biasa selepas wabak pneumonia mahkota baru, OPPO telah mengembangkan pembantu persidangan telefon pintar pertama industri yang direka khas untuk persidangan dalam talian. Pembantu persidangan secara automatik boleh mengutamakan paket tanpa wayar untuk menyediakan sambungan yang lebih stabil semasa mesyuarat dalam talian. Ini juga mempermudah pemberitahuan sepanduk untuk meminimumkan gangguan, sambil membolehkan pengguna menambahkan jalan pintas OPPO Notes untuk membantu merakam minit mesyuarat dalam tetingkap pop timbul kecil.

Lihat juga:OPPO keluarkan produk baru seperti Watch 3, Band 2

Sambungan pelbagai skrin untuk telefon pintar OPPO, OPPO Pad Air dan PC (sumber gambar: OPPO)

Privasi dan keselamatan telah menjadi keutamaan ColorOS sejak awal. ColorOS 13 mengintegrasikan perlindungan privasi yang mendasari Android 13, dan pengubahsuaian OPPO sendiri memainkan peranan yang sama penting dalam meningkatkan privasi dan keselamatan.

Di samping itu, semasa pembangunan ColorOS 13, OPPO telah bekerjasama rapat dengan Google untuk meneroka cara untuk membawa nilai yang lebih baik kepada pengalaman sistem operasi Android. Telefon pintar lipat Find N unggulan OPPO dan telefon pintar unggulan Find X5 Pro telah diumumkan sebagai telefon pintar pertama di dunia yang menerima kemas kini beta Android 13. OPPO juga melancarkan versi pembangun ColorOS berdasarkan versi beta Android 13 dan akan terus bekerjasama dengan Google untuk membina ekosistem Android yang lebih kaya.

Jadual Pelancaran ColorOS 13 Berdasarkan Android 13 Beta (Kredit Foto: OPPO)