Pagoda dan Meituan bersama-sama meneroka pengedaran drone buah segar

Drone berisi buah, dikendalikan oleh pagoda, baru-baru ini berlepas dari kedai penghantaran drone Meituan di Daerah Longgang, Shenzhen. Litchi sejuk yang berjarak 2 kilometer hanya mengambil masa 7 minit dari pembungkusan hingga sampai kepada pengguna.

Kerjasama antara Meituan dan Pagoda bermula pada tahun 2016. Sebagai rakan kongsi jangka panjang, kedua-dua syarikat telah bekerjasama dalam hubungan jenama, kerjasama pemasaran, dan kesejahteraan awam selama enam tahun terakhir. Perkhidmatan penghantaran drone buah segar yang dilancarkan di Shenzhen pada musim panas ini adalah percubaan baru oleh Pagoda untuk penghantaran buah segar. Pagoda juga telah menjadi jenama runcit rantaian buah nombor satu dalam perniagaan drone Meituan.

Pagoda mengatakan bahawa kerjasama ini didasarkan pada pemahaman diam-diam yang dibentuk oleh kedua-dua pihak dari masa ke masa dan keperluan kualiti pengguna untuk buah-buahan segar, serta peningkatan penekanan pada keselamatan penghantaran ke rumah. Oleh itu, ia telah bersetuju untuk bersama-sama meneroka senario baru yang berkaitan dengan penghantaran buah oleh drone dengan Meituan.

Dari pengalaman di lokasi, pesanan takeaway drone pada dasarnya sama dengan penghantaran tradisional. Pengguna membuat pesanan, kakitangan kedai menyusun dan mengemas, dan kakitangan yang berdedikasi menyelesaikan kerja pemuatan. Drone menghantar buah ke kaunter pengambilan pintar yang ditentukan mengikut laluan yang dirancang, menghantar kod pengambilan kepada pengguna, dan mengambil barang secara serentak.

Seorang pengarah Meituan menekankan bahawa pengguna sangat prihatin dengan kesegaran pengambilan buah. “Dari segi penghantaran buah, drone menyediakan perkhidmatan penghantaran standard ‘3 kilometer dan 15 minit’, dan nilai terbesarnya adalah untuk memendekkan waktu penghantaran dengan ketara.”

Lihat juga:Pendapatan Meituan pada suku pertama melebihi AS $690 juta, peningkatan dari tahun ke tahun sebanyak 25%

Meituan telah menjalankan perniagaan drone di Shenzhen selama hampir satu tahun, menyampaikan makanan, minuman dan produk lain dengan keperluan segera yang tinggi kepada penduduk tempatan. Sehingga Jun 2022, perkhidmatan telah dilaksanakan di 10 komuniti dan 4 daerah perniagaan, meliputi lebih dari 8,000 penduduk, dan menyelesaikan lebih dari 58,000 pesanan.