Pasaran baru muncul untuk mendorong gelombang penjualan telefon pintar 5G global seterusnya: kertas putih Realme-Counterpoint

Perlumbaan berterusan dua tahun selepas pelancaran rangkaian 5G komersial pertama di dunia. OEM (Original Equipment Manufacturers) dengan cepat memperluas penawaran dan aksesibiliti 5Gnya, mendorong penggunaan standard tanpa wayar generasi seterusnya di pasaran utama seperti A.S., Eropah dan China.

Aplikasi global 5G melebihi semua generasi komunikasi mudah alih sebelumnya. Walaupun penghantaran peranti 4G mengambil masa hampir empat tahun untuk mencapai 200 juta unit, peranti berkemampuan 5G hanya memerlukan separuh masa untuk mencapai angka itu, menurut kertas putih yang disebut “Make 5G Global: Access to Everyone,” yang dikembangkan bersama oleh pembuat telefon pintar China realme dan Counterpoint Research. Kertas putih itu dikembangkan bersama oleh pembuat telefon pintar China realme dan Counterpoint Research.

Akhbar itu menyatakan bahawa pada suku pertama 2021, hampir satu dari setiap tiga telefon pintar yang dijual di seluruh dunia adalah peranti berkemampuan 5G, dan penjualan China menyumbang lebih dari separuh daripada jumlah itu.

Kajian itu, yang meneliti penggunaan global telefon pintar 5G, struktur pasaran semasa dan pengeluar terkemuka, juga meramalkan bahawa satu daripada setiap dua telefon pintar yang dijual di seluruh dunia akan menyokong 5G pada akhir 2022.

Penghantaran 5G vs 4G, beberapa tahun dari tarikh pelancaran*

Sumber: Counterpoint Research * Garis putus-putus mewakili ramalan.

Pengilang, pengendali mudah alih dan pemerhati industri semuanya menunggu gelombang penggunaan 5G seterusnya ketika pasaran baru muncul termasuk India, Indonesia dan Amerika Latin mula melancarkan rangkaian dan perkhidmatan generasi kelima komersial.

Kertas putih menunjukkan bahawa penurunan harga telefon pintar yang berterusan akan membantu gelombang penggunaan 5G seterusnya, dan menyebut fenomena yang diharapkan ini sebagai “momentum baru” yang dibawa oleh kemampuan 5G.

Pada masa lalu, segmen premium secara tradisional mendominasi pada tahap awal adopsi; Tetapi telefon bimbit 5G dengan harga pertengahan hingga rendah menyumbang hampir 40 peratus daripada semua penjualan peranti 5G pada tahun 2020, kata laporan itu, sambil menambah bahawa harga jualan rata-rata (ASP) kemungkinan akan terus menurun dalam peratusan dua digit untuk masa yang akan datang.

Telefon pintar 5G menyumbang bahagian daripada jumlah penjualan

Sumber: Counterpoint Research

“Peralatan kos rendah telah menjadi salah satu pemacu utama pertumbuhan 4G di banyak pasaran berpendapatan rendah dan sederhana. Kami melihat dinamika ini berlaku di Asia Selatan antara 2017 dan 2019, di mana penggunaan telefon pintar oleh orang dewasa meningkat sebanyak 30%, hampir separuh daripada populasi. Ini sama pentingnya untuk 5G, terutama ketika kita mulai melihat lebih banyak lini di pasar negara berkembang, “kata Calvin Bahia, ketua ekonomi di GSMA Intelligence.

Walaupun harga mungkin merupakan salah satu aspek yang menarik minat pengguna muda dan cerdas di pasaran baru muncul ini, mereka tidak akan bersedia berkompromi dengan reka bentuk atau prestasi peranti mereka.

Berdasarkan hasil survei dan penelitian realme terhadap preferensi ponsel 5G, pengguna lebih memilih perangkat yang lebih tipis, ringan, dan memiliki desain yang lebih menarik karena secara bersamaan mereka mempertimbangkan berbagai elemen fitur lainnya seperti sistem kamera, ukuran layar, kapasitas memori, dan ukuran baterai.

“Perkembangan telefon pintar 5G telah memasuki era 2.0. Ini bermaksud kita perlu memberikan pengalaman mudah alih 5G yang lengkap dari sudut prestasi, tetapi dikemas dengan elegan dengan reka bentuk yang lebih nipis, lebih ringan dan lebih unik. Ketua Pegawai Eksekutif realme India dan Eropah Madhav Sheth berkata:” Ini juga bermaksud menawarkan gabungan peranti yang lengkap-membawa inovasi teknologi dari harga yang berpatutan hingga perdana mewah”.

BenarDi pasaran utama seperti India, Indonesia, Bangladesh dan Filipina, syarikat itu telah menjadi salah satu jenama telefon pintar terpantas di dunia dengan penjualan 50 juta unit.

Laporan menunjukkan bahawa pada suku pertama 2021, syarikat mencapai pertumbuhan suku ke suku sebanyak 74% di pasaran telefon pintar 5G global dan menguasai 2% bahagian pasaran. Pada suku pertama 2021, jenama itu, bersama dengan pengecoran baru China seperti Oppo, Vivo, Xiaomi dan OnePlus, menyumbang satu pertiga daripada penjualan telefon pintar 5G global.

Sejak awal, realme mempunyai sasaran yang tepat-pengguna muda yang ingin membeli alat berkualiti tinggi tanpa melanggar bank. Syarikat ini menduduki tempat ketiga dalam ASP borong $100-199 yang sangat kompetitif, sementara juga memperoleh pangsa pasar yang cukup besar di pasaran pertengahan $200-299 berkat saluran penjualan dalam talian yang cekap, kempen pemasaran kreatif, dan pelbagai jenis produk.

Bahagian Jualan Telefon Pintar 5G Global mengikut Harga Borong pada tahun 2020

Sumber: Counterpoint Research

Data dalam laporan menunjukkan bahawa hampir satu dari setiap lima telefon pintar 5G dalam dua suku terakhir berasal dari lapisan harga $200 hingga $299, yang bermaksud potensi besar untuk segmen ini, dengan pemacu terbesar adalah di negara-negara Asia termasuk India, yang dijangka melancarkan 5G tahun depan.

Harga jualan purata telefon pintar 5G

Sumber: Counterpoint Research

Ke depan, realme akan terus fokus untuk mengembangkan dan memperluas portfolio produk 5Gnya, terutama di India, Asia Tenggara dan Eropah dengan harga yang lebih rendah dan peningkatan kemampuan. Ia menyumbang 13% daripada penjualan telefon pintar di India pada tahun lalu, dan bahagian penjualan 5G domestiknya meningkat kepada 12% hanya dalam dua suku.

Lihat juga:Realme melancarkan telefon permainan GT Neo dengan chipset Dimensity 1200

“Keupayaan pengimejan profesional, skrin yang diperbesar dan ditingkatkan, lebih banyak penyimpanan dan memori, dan jangka hayat bateri yang lebih baik-semuanya disokong oleh pemproses generasi seterusnya-digabungkan untuk menjadikan 5G lebih daripada sekadar sambungan, tetapi kehidupan yang terhubung,” kertas putih menyimpulkan. Kertas putih itu juga menambah bahawa permintaan yang diharapkan untuk peralatan 5G di pasaran baru muncul akan menyumbang kepada bidang pertumbuhan terbesar dalam salah satu peningkatan teknologi terbesar dalam masa terdekat.