Pasaran kenderaan tenaga baru China pulih dengan kuat

Pemulihan yang kuat di pasaran kenderaan tenaga baru China pada bulan Jun menyebabkan industri automotif bertambah baik kerana subsidi tunai dan pemotongan cukai membantu memberi insentif kepada pengguna sebagai sebahagian daripada usaha penstabilan ekonomi yang lebih luas, data industri menunjukkan.

Data yang dikeluarkan oleh Persatuan Pengilang Automobil China (CAAM) pada hari Isnin menunjukkan bahawa industri automotif domestik telah pulih dari paras terendah April, mencerminkan peningkatan ekonomi keseluruhan sejak Mei.

Pada bulan Jun, pengeluaran kereta domestik mencapai 2.5 juta unit, peningkatan tahun ke tahun sebanyak 28.2%, dan jualan kereta meningkat sebanyak 23.8% tahun ke tahun, sedikit lebih tinggi daripada 2.5 juta unit,Mengikut angka CAAM.

Pada bulan Jun tahun ini, pengeluaran dan penjualan kenderaan tenaga baru meningkat 130% tahun ke tahun, memimpin perubahan ini.

Secara khusus, kenderaan elektrik tulen, kenderaan elektrik hibrid plug-in, dan kenderaan elektrik sel bahan bakar semuanya mengalami pertumbuhan yang ketara pada bulan lalu, dengan kenderaan elektrik tulen dan versi hibrid plug-in secara keseluruhan mengalami pertumbuhan yang lebih ketara.

Sebagai perbandingan, pasaran automotif menjual 1.86 juta kenderaan pada bulan Mei, turun 12.6% tahun ke tahun, sementara kenaikan bulanan 57.6%. Menurut data dari Persatuan Pengilang Automobil China, penjualan kenderaan tenaga baru pada bulan Mei meningkat sebanyak 105.2% tahun ke tahun.

Persatuan itu mengaitkan peningkatan ini dengan pemulihan sepenuhnya dalam rantaian bekalan automotif yang dilanda virus di negara ini sejak bulan Jun. Pembuat kenderaan telah meningkatkan pengeluaran dengan sewajarnya untuk menebus kerugian pada bulan-bulan sebelumnya.

Di samping itu, keputusan pemerintah untuk mengurangkan separuh cukai pembelian kereta kecil, ditambah dengan subsidi tunai yang ada untuk penjualan kenderaan tenaga baru di berbagai tempat, telah membuktikan bahawa pengguna lebih bersedia membeli kereta.

Pada akhir bulan Mei,Kementerian Kewangan, Pentadbiran Negeri CukaiMengumumkan pengurangan cukai dari 10% hingga 5% pada kereta penumpang (tidak termasuk VAT) dengan harga tidak lebih dari 300,000 yuan ($44,635.56) dan enjin 2 liter atau kurang. Pemotongan cukai berkuat kuasa pada 1 Jun dan akan berterusan sehingga akhir tahun ini.

Insentif cukai ini adalah salah satu daripada beberapa langkah yang diambil oleh Majlis Negeri untuk menstabilkan ekonomi. Majlis Negeri adalah kabinet pengawasan China. Pakej 33 langkah merangkumi usaha fiskal dan monetari dan menyoroti pelbagai insentif untuk menstabilkan pelaburan dan meningkatkan penggunaan.

Menurut laporan Agensi Berita Xinhua pada 4 Julai, pada bulan pertama selepas dasar cukai keutamaan berkuatkuasa, sejumlah 7.1 bilion yuan dalam cukai pembelian dipotong di seluruh negara, yang melibatkan kira-kira 1.1 juta kenderaan.

Pembelian kereta sering menjadi sumber pemulihan penggunaan yang boleh dipercayai di tengah penjualan perumahan yang perlahan, dan pemerintah daerah di seluruh negara menggandakan usaha mereka untuk mensubsidi pembelian kenderaan tenaga baru dengan rebat tunai.

Sebagai contoh, Kerajaan Perbandaran Beijing mengumumkan pada awal bulan Jun bahawa pengguna yang membeli kenderaan tenaga baru dari peniaga tempatan dan melesenkannya secara tempatan akan menerima subsidi tidak lebih dari 10,000 yuan setiap orang. Subsidi akan berkuat kuasa sehingga akhir tahun.

Ambil contoh Shenzhen di Provinsi Guangdong di selatan China. Sebelum 30 Jun 2023, pembelian kenderaan tenaga baru tempatan berhak mendapat subsidi 20,000 yuan.

Maklum, pasaran kenderaan tenaga baru, khususnya, melakukan kemunculan semula yang luar biasa sepanjang bulan Jun, sejajar dengan pemulihan ekonomi secara keseluruhan.

Menurut Biro Statistik Nasional, PMI rasmi, yang memimpin aktiviti ekonomi, setakat ini kembali ke 50.2 sejak bulan Jun dan kembali ke julat pengembangan setelah berada di bawah tanda 50 selama tiga bulan berturut-turut. Kenaikan itu dilihat sebagai pembalikan penyatuan sejak Mei, ketika ekonomi Ukraine turun pada bulan April di tengah pecahnya Omicjon di Ukraine dan juga pecahnya keganasan di Ukraine.

Data yang dikeluarkan pada hari Jumaat lebih jelas menunjukkan pemulihan automatik yang sepadanPersatuan Kereta Penumpang China, satu lagi badan perdagangan utama dalam industri automotif domestik.

Pasaran kenderaan penumpang tenaga baru mencapai tahap tertinggi pada bulan Jun, dengan kenderaan elektrik tulen BYD dan model hibrid plug-in mengukuhkan kedudukan kepimpinan jenama domestik.

Enam belas pembuat kenderaan melaporkan lebih daripada 10,000 borong bulan lalu, meningkat tiga dari bulan sebelumnya, meningkat 11 dari tahun sebelumnya dan menyumbang 85 peratus daripada jumlah penghantaran kenderaan penumpang tenaga baru, menurut CPCA.

BYD menjual 133,762 kenderaan pada bulan Jun, diikuti oleh Tesla China dengan 78,906. Seperti yang dijangkakan, jenama kereta elektrik yang lebih baru seperti Xiaopeng, NETA, Li Auto, NIO, Leapmotor dan WM Motor semuanya menunjukkan hasil yang baik, dengan penjualan bulanan dan tahunan yang baik.

Jenama peringkat kedua, termasuk NETA dan Leapmotor, dipilih sebagai bintang penjualan paling terang oleh CPCA, berkat pijakan mereka dalam segmen pasaran khusus.

Lihat juga:Pada bulan Jun, jumlah borong kenderaan penumpang tenaga baru China meningkat sebanyak 141.4% tahun ke tahun

Ke depan, CPCA menjangkakan penjualan kenderaan akan perlahan pada bulan Julai berbanding bulan Jun, disebabkan oleh musim pembelian kereta yang biasa. Namun, persatuan perdagangan menggambarkan bulan ini sebagai masa terbaik untuk membeli kenderaan, kerana insentif yang disesuaikan secara tempatan akan berakhir dan promosi di seluruh industri biasanya merosot pada bulan September.