Pasaran kitar semula bateri kuasa China akan melebihi AS $593 juta pada tahun 2025

Gao Weiqiao, timbalan pengurus besar Huayou Recycling Technology, sebuah syarikat kitar semula bateri kuasa, berkata pada Persidangan Tenaga Baru Antarabangsa ke-7 yang diadakan pada 15 Julai,Bidang kitar semula bateri kuasa telah menjadi pasaran baru muncul.

Menurut perhitungan oleh Pusat Penyelidikan Teknologi Automotif China, pasaran kitar semula bateri kuasa buangan China akan terus meningkat menjadi sekitar 15 bilion yuan (AS $2.22 bilion) pada tahun 2021, dan akan melebihi 40 bilion yuan pada tahun 2025.

“Kepekatan industri telah meningkat. Kelebihan daya saing syarikat terkemuka di pasaran berkembang pesat, dan ruang hidup syarikat biasa sangat mampat,” tambah Gao.

Gao percaya bahawa pada masa ini, bidang kitar semula bateri kuasa China secara beransur-ansur membentuk model kitar semula bersama yang melibatkan pengeluar kenderaan, pengeluar bateri, dan syarikat kitar semula pihak ketiga. Syarikat kenderaan tenaga baru memikul tanggungjawab utama untuk kitar semula bateri kuasa. Syarikat kitar semula pihak ketiga profesional secara beransur-ansur menjalin hubungan dengan pengeluar bateri dan kenderaan.

Lihat juga:Kapasiti bateri kuasa CATL yang dipasang pada bulan Jun menduduki tempat pertama di China

Teknologi Kitar Semula Huayou ditubuhkan pada 22 Mac 2017. Pada 25 Mei 2022, BMW, pengeluar kereta mewah multinasional Jerman, mengumumkan bahawa ia akan bekerjasama dengan Huayou Recycling Technology untuk membuat model kerjasama inovatif untuk kitar semula bahan bateri kuasa dalam bidang kenderaan tenaga baru. Seawal tahun 2020, BMW telah bekerjasama dengan Huayou untuk mengembangkan cara untuk menggunakan semula bateri kuasa lama pada forklift.