Pasaran robot perkhidmatan katering China meningkat 110% pada tahun 2021

MenurutLaporan yang dikeluarkan oleh Pusat Data AntarabangsaPada hari Rabu, pasaran robot perkhidmatan komersial China mencapai AS $84 juta pada tahun 2021, dengan pertumbuhan tahun ke tahun sebanyak 110.4%. Pengilang seperti Kinon, Purdue Robotics, Csjbot, dan Orion Star menguasai sebahagian besar bahagian pasaran.

Laporan menunjukkan bahawa pada tahun 2021, pasaran robot perkhidmatan komersial akan menarik banyak perhatian dari pelabur modal. Beberapa syarikat mengumumkan bahawa mereka telah menerima pembiayaan sekurang-kurangnya 100 juta yuan (AS $14.89 juta), mencapai pusingan C dan D dan sedang bersedia untuk IPO. Dari segi robot katering, Jinong menerima pembiayaan pusingan D lebih dari 1 bilion yuan, dan Purdue menerima pembiayaan pusingan C + lebih dari 100 juta yuan.

Lihat juga:Syarikat robotik Keenon melengkapkan pusingan Siri D bernilai $200 juta yang diketuai oleh Vision Fund

Pemain utama dalam pasaran robot perkhidmatan komersial industri perkhidmatan makanan China adalah syarikat robotik yang baru muncul. Jinong dan Purdue adalah antara syarikat dengan susun atur awal dan tahap pembiayaan tertinggi. Dengan memasuki pasaran lebih awal dan mengembangkan pasaran dengan kuat, prestasi mereka berkembang pesat. Pada tahun 2021, terdapat lebih sedikit pembekal baru atau syarikat besar tradisional yang memasuki sektor penghantaran perkhidmatan makanan.

Model penyewaan yang memerlukan lebih sedikit wang tunai telah disukai oleh lebih banyak syarikat katering dalam konteks wabak China dan pertimbangan lain, dan telah menjadi model perniagaan yang lebih popular. Model penyewaan beberapa vendor menyumbang lebih dari 60% dari pendapatan. Walau bagaimanapun, pengembangan pasukan dan saluran yang pesat dan promosi model penyewaan telah membawa tekanan aliran tunai yang lebih besar kepada pengeluar robot, dan kebanyakan pengeluar belum memperoleh keuntungan.

Pada akhir tahun 2021, di bandar-bandar utama peringkat kedua, pelanggan pasaran awal dengan penerimaan robot perkhidmatan yang tinggi seperti restoran jenama rantai dan jenama periuk panas, kadar penembusan robot berada pada tahap yang agak tinggi, dan pertumbuhannya perlahan dengan ketara. Pasaran yang lebih luas, seperti di bandar tingkat ketiga dan keempat, dengan jenama Cina dan Barat yang lebih tradisional dan kedai bebas, menjadikannya lebih sukar untuk berkembang, dan menimbulkan cabaran yang lebih besar untuk memperbaiki kategori produk dan meningkatkan operasi.

Dengan liberalisasi langkah-langkah pandemi secara beransur-ansur di luar China dan kos tenaga kerja yang tinggi, permintaan untuk robot perkhidmatan makanan di pasaran luar negeri telah meningkat dengan ketara, dan pendapatan beberapa pengeluar di pasaran luar negeri telah melebihi pasaran domestik.