Pekerja Freshippo menyelaraskan pemergian

Baru-baru ini, seorang pekerja percubaan Freshippo diberhentikan oleh syarikat itu kerana mendedahkan gaji yang dipercayai sebagai rahsia perdagangan, tuduhan yang tidak disetujui oleh pekerja tersebut.Surat khabarMelaporkan pada hari Isnin bahawa kedua-dua pihak kini telah mencapai penyelesaian mengenai masalah tersebut setelah pengantaraan.

Pada 26 November 2021, pekerja itu melamar pekerjaan di cawangan Jinan Freshippo, rangkaian runcit gergasi e-dagang China Alibaba (Alibaba). Setelah lulus wawancara, dia bertanggungjawab untuk penjualan dan juruwang jabatan produk akuatik di sebuah pusat membeli-belah. Tempoh percubaan adalah 3 bulan, dari 26 November 2021 hingga 25 Februari 2022.

Walau bagaimanapun, pada hari gaji syarikat pada 10 Februari, apabila pekerja menerima & nbspnya; Notis Gaji Tindakannya diawasi oleh rakan sekerja ketika memeriksa slip gaji peribadinya. Pada 12 Februari, dia dipecat dari syarikat itu kerana membocorkan rahsia perdagangan.

Pekerja itu mengatakan bahawa peraturan Freshippo tidak secara khusus menyatakan bahawa pampasan peribadi pekerja adalah data syarikat dalaman, dan tidak ada yang memberitahu pekerja semasa latihan induksi bahawa pampasan peribadi tidak boleh dibocorkan. Gajinya dilihat oleh rakan sekerja dan kini sengaja didedahkan. Pada 14 Februari, dia pergi ke Biro Tenaga Kerja Daerah Licheng, Kota Jinan untuk melaporkan pemecatannya yang tidak adil.

Lihat juga:Platform runcit segar Alibaba Freshippo mempertimbangkan pembiayaan bernilai $10 bilion

“Saya mendapat hasil yang agak memuaskan. Tetapi saya tidak dapat memberikan maklumat yang spesifik”. Kata pekerja itu, sambil menambah bahawa dia belum memutuskan sama ada dia akan mendapat pekerjaan baru pada masa ini. Selepas insiden dengan syarikat Internet, dia berhasrat untuk menjadi penjawat awam, pekerjaan yang jauh lebih stabil bagi kebanyakan warganegara China.