Pemandu Tesla mati dalam perlanggaran belakang dengan trak di China Selatan, menimbulkan lebih banyak kebimbangan keselamatan

Pemandu sebuah kereta Tesla telah meninggal dunia setelah melanggar belakang sebuah trak di wilayah Guangdong selatan China, mencetuskan kebimbangan keselamatan baru yang melibatkan kereta pembuat kereta elektrik AS.

Rakaman pengawasan kemalangan maut di Shaoguan pada 7 Mei menunjukkan Tesla sedan merempuh trak di hadapannya setelah melintasi jalan bawah tanah dengan kelajuan tinggi.

Polis tempatan mengesahkan dalam satu kenyataan yang dikeluarkan pada hari itu bahawa pemandu itu mati di tempat kejadian dan siasatan sedang dijalankan. Ia tidak menyebut Tesla dalam kenyataan itu.

Tesla memberitahu media China bahawa pihaknya sedang menyiasat kejadian itu dan akan bekerjasama sepenuhnya dengan siasatan pihak berkuasa.

Kemalangan Guangzhou adalah salah satu daripada banyak masalah yang melanda Tesla di China dalam beberapa bulan kebelakangan ini. Di Shanghai Auto Show bulan lepas, seorang wanita memakai T-shirt dengan perkataan “Brek Gagal”Mendaki ke atas kereta TeslaDan memprotes bagaimana pembuat kenderaan itu menangani aduannya. Wanita itu, yang nama belakangnya adalah Zhang, menyalahkan kemalangan menumpuk pada bulan Februari kerana kegagalan brek pada Tesla Model 3 miliknya.

Lihat juga:Tesla menarik balik sikap kerasnya terhadap drama aduan pelanggan di Shanghai Auto Show

Pada hari Khamis, Zhang mengajukan tuntutan saman fitnah terhadap Tesla China dan naib presidennya Tao Lin, menuntut permintaan maaf awam dan ganti rugi 50,000 yuan ($7,740). Tao mengatakan dalam wawancara sebelumnya bahawa seseorang di belakang tabir mungkin telah membantu merancang tunjuk perasaan Zhang.

Soalan mengenai sistem brek Tesla telah muncul di beberapa bandar di China. Pada 17 April, sebuah kenderaan Tesla Model 3 merempuh dinding di tepi jalan di Guangzhou, membunuh seorang penumpang. Tesla mengatakan dalam satu kenyataan bahawa ia bekerjasama sepenuhnya dengan pihak berkuasa dalam siasatan mereka.

Dalam menghadapi kebimbangan yang semakin meningkat, Tesla telah bersetuju untuk melepaskan data kenderaan kepada penyiasat bebas untuk menjelaskan keraguan mengenai sistem breknya.

Media rasmi ChinaGlobal TimesMenurut laporan, terdapat lebih daripada sepuluh kemalangan mencurigakan yang melibatkan kenderaan elektrik Tesla pada tahun lalu. Mangsa kemalangan ini mengatakan bahawa kenderaan mereka hilang kawalan dengan pelbagai sebab, dari sistem brek yang rosak hingga sistem autopilot yang rosak.

Masalah tersebut mendorong pembuat kereta elektrik AS untuk mengembangkan platform yang membolehkan pelanggannya di China mengakses data kenderaan mereka sendiri, yang pertama bagi mana-mana pembuat kenderaan. Tesla mengatakan dalam satu kenyataan bahawa platform data dijangka akan dilancarkan pada tahun ini. Kerajaan China juga meminta Tesla menyimpan data yang dikumpulkan oleh kenderaan elektriknya di China di rumah.

ReutersMenurut laporan itu, pegawai kanan dari Tesla mengambil bahagian dalam sekurang-kurangnya empat perbincangan dasar mengenai topik seperti penyimpanan data kenderaan, teknologi komunikasi dari kenderaan ke infrastruktur, kitar semula kenderaan dan pelepasan karbon. Pembuat kereta elektrik Tesla juga memperluas pasukan hubungan pemerintahnya di China setelah mengalami banyak pertanyaan dan laporan media negatif mengenai perniagaannya di China.

Sebagai tambahan kepada masalah keselamatan yang berterusan, Tesla dipanggil oleh lima agensi kerajaan China pada bulan Februari kerana masalah jaminan kualiti. Pada bulan Mac, kenderaan syarikat dilarang memasuki harta tanah tentera China.

BloombergLaporan itu sebelumnya mengatakan bahawa Tesla menaikkan harga sedan Model 3 di China sebanyak 1,000 yuan ($155) mulai hari Sabtu, dengan alasan turun naik kos. Ini akan mendorong harga model asas kepada RMB 250,900 ($39,005). Tesla kini membina sedan Model 3 dan kenderaan utiliti sukan Model Y di kilang Shanghai.