Pemasangan kereta Evergrande, kilang Tianjin ditutup

Empat puluh tiga hari selepas model Hengchi 5 mula dijual, Evergrande dilaporkan akan diperoleh oleh syarikat kereta lain. Pengambilalihan itu mungkin diketuai oleh kerajaan tempatan,Berita PembersihanDilaporkan pada 17 Ogos.

Evergrande Group, syarikat induk Evergrande Automobile dan pemaju hartanah Hong Kong, menghadapi tekanan hutang yang semakin meningkat dan berharap anak syarikat automotifnya entah bagaimana dapat menyelamatkan kumpulan itu. Seseorang yang mengetahui perkara itu mengatakan bahawa penggabungan itu adalah tindakan pemerintah dan pihak-pihak yang terlibat masih membincangkan transaksi tersebut.

Kerana masalah kewangan kumpulan dan kerugian berterusan Evergrande Automobile, Evergrande Group mengumumkan pada bulan Ogos tahun lalu bahawa ia “menghubungi beberapa pelabur pihak ketiga yang berpotensi bebas untuk membincangkan penjualan beberapa asetnya”, termasuk Evergrande Automobile. Walau bagaimanapun, perbincangan ini tidak menghasilkan sebarang keputusan substantif.

Pada bulan Oktober tahun lalu, Evergrande Automobile menyatakan cita-citanya untuk melancarkan model pertamanya dari barisan pemasangan hanya dalam tiga bulan. Pada masa ini, hanya kilang Tianjin syarikat yang mempunyai kelayakan yang diperlukan untuk pengeluaran, jadi model Hengchi 5 yang kini tersedia untuk pra-penjualan dihasilkan di sini.

Untuk memastikan bahawa Hengchi 5 dapat dilancarkan dari barisan pemasangan tepat pada waktunya, Evergrande Automobile juga telah mengubahsuai kilang Tianjin dan memindahkan peralatan dan personel dari kilang lain untuk mendapatkan sokongan. Syarikat itu mencapai matlamatnya.Pada 12 Januari tahun ini, Hengchi 5 secara rasmi melancarkan barisan pemasangan, 12 hari lebih awal daripada jadual.

Dengan mengambil kira strategi penjualan dalaman Evergrande sebelumnya dalam perniagaan harta tanah, penjualan Hengchi 5 dipersoalkan. SebelumHengchi 5 membuka pra-jualan, Cleaning News mengunjungi kedainya di Beijing. Seorang jurujual berkata: “Pesanan utama di Beijing berasal dari pemimpin pertengahan dan kanan di Evergrande, dan beberapa pemilik perumahan juga membuat pesanan.” Evergrande Automobile mengeluarkan pengumuman yang menyatakan bahawa jumlah pesanan kumulatif Hengchi 5 melebihi 37,000 pada 20 Julai, dan jumlah pesanan kumulatif mencapai hampir 40,000 pada 6 Ogos.

Lihat juga:Kenderaan tenaga baru Evergrande terpaksa membayar balik AS $1.37 juta

Walaupun prestasi penjualan diragukan, produksi Hengchi 5 juga menghadapi ribut. Menurut orang yang akrab dengan perkara itu, orang yang telah membeli produk pengurusan kekayaan dan hartanah Evergrande, serta beberapa pembekal, memasuki bengkel pemasangan kilang Tianjin untuk membuat tuntutan terhadap produk syarikat itu minggu lepas. Protes menyebabkan penutupan pengeluaran. Selain itu, kerana bahan yang tidak mencukupi, kilang Tianjin juga akan menghentikan operasi pada 18 Ogos. Model pertama Hengchi 5 telah berada di luar barisan pemasangan selama lebih dari setengah tahun, tetapi kilang Tianjin hanya menghasilkan sekitar 200 kenderaan.

Selain masalah pendanaan, Evergrande Automobile juga menghadapi krisis rantaian bekalan. “Sekarang semua pembekal enggan bekerjasama dengan Evergrande,” kata orang yang mengetahui perkara itu. “Ketika Evergrande sekarang menjalin kerjasama dengan pembekal, ia sering menyatakan kesediaannya untuk membayar sepenuhnya.”