Pembuat Chip SMIC melabur AS $3.655 bilion untuk menubuhkan usaha sama di Shanghai

Pembuat cip terkemuka China International Semiconductor Manufacturing Corporation (SMIC) mengumumkan di Bursa Saham Hong Kong pada hari JumaatSMIC, Dana Pelaburan Industri Litar Bersepadu Nasional Fasa II dan institusi pelaburanDengan persetujuan Jawatankuasa Pengurusan Pembangunan dan Pembinaan Kawasan Shanghai Lingang, ia telah bersetuju untuk menubuhkan sebuah syarikat usaha sama (JV) di Shanghai.

Skop perniagaan usaha sama baru termasuk pengeluaran wafer litar bersepadu 12 inci, pembungkusan litar bersepadu, dan reka bentuk dan pembangunan teknologi berkaitan litar bersepadu.

Menurut pengumuman itu, modal berdaftar Lingang Joint Venture adalah AS $5.5 bilion. SMIC Holdings melabur 3.655 bilion, Dana Pelaburan Industri Litar Bersepadu Nasional Fasa II dan institusi lain masing-masing melabur AS $922 juta dan AS $923 juta, masing-masing merangkumi 66.45%, 16.77% dan 16.78%.

SMIC percaya bahawa dengan merebut peluang strategik untuk pengembangan industri litar bersepadu di Kawasan Baru Lingang di Kawasan Perdagangan Bebas Shanghai, penubuhan usaha sama baru akan memenuhi keperluan pasaran dan pelanggan yang semakin meningkat, membantu syarikat memperluas skala pengeluarannya, mengurangkan kos pengeluaran, dan meningkatkan Perkhidmatan pengecoran wafer untuk mempromosikan pembangunan lestari SMIC.

Sebagai tambahan, SMIC mengeluarkan pengumuman pada 11 November yang menyatakan bahawa Jiang Shangyi mengundurkan diri dari jawatan naib ketua, pengarah eksekutif dan anggota jawatankuasa strategi firma itu. Liang Mengsong tidak lagi berkhidmat sebagai pengarah eksekutif dan terus berkhidmat sebagai co-CEO syarikat.

Lihat juga:SMIC, pembuat chip terkemuka di China, menyusun semula eksekutif dengan jumlah jualan sebanyak $1.4 bilion pada suku ketiga